Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Do konzultácií o riešení sýrskej krízy sa zapojí aj Irán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK – Organizácia Spojených národov dnes potvrdila, že do konzultácií o riešení krízy v Sýrii sa zapojí aj Irán. Konzultácie sa začínajú na budúci pondelok vo švajčiarskej Ženeve, informovala agentúra AP. Z vyhlásenia OSN vyplýva, že konzultácie vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu by v Ženeve mali trvať päť alebo šesť týždňov.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu spresnil, že v Ženeve nepôjde o nové kolo rokovaní, ale o sériu individuálnych stretnutí s cieľom zistiť, či je ďalšie kolo rokovaní vôbec uskutočniteľné. Agentúra AP uviedla, že účasť Iránu na rokovaniach je dôležitá: Irán je totiž kľúčovým spojencom sýrskej vlády a na dvoch kolách rokovaní o Sýrii, ktoré sa skončili neúspechom, sa nezúčastnil. 

Irán sa zatiaľ k možnosti svojej účasti na sýrskych rokovaniach a podmienkach, za ktorých by bola možná, vyjadruje len veľmi opatrne, okrem iného aj pre to, že niektorí ich účastníci trvajú na odstúpení Bašára Asada z funkcie prezidenta. 

Sýrsky prezident Asad koncom marca v rozhovore odvysielanom televíziou CBS uviedol, že Sýria, Irán a Rusko majú rovnakú víziu ohľadom vojny, v ktorej sa Sýria zmieta už piaty rok. Záujem Iránu a Ruska o jej riešenie Asad vysvetlil tým, že obe tieto krajiny chcú rovnováhu vo svete a pre Sýriu chcú stabilitu a politické riešenie. Rusko má v sýrskom prístave Tartús svoju malú vojenskú základňu, ktorá vznikla na základe sýrsko-sovietskej zmluvy z roku 1971. Momentálne slúži ako technická báza pre ruské lode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu