Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tajná skrýša utečencov: Krutý osud nevinných, v tábore záhadne zomrelo 32 ľudí!

Polícia objavila 32 tiel v izolovanom tábore
Polícia objavila 32 tiel v izolovanom tábore (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Thajská polícia objavila telá 32 osôb, pravdepodobne zo skupiny etnických moslimov - Rohingov z Mjanmarska, v izolovanom tábore v horskej oblasti na juhu Thajska. Spolu s nimi tam našli aj muža, ktorý bol v kritickom zdravotnom stave. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu políciu.

Niekoľko tiel obetí bolo pochovaných, ďalšie ležali zakryté oblečením či plachtami v úkryte v horách provincie Songkhla v južnom Thajsku.

Polícia sa domnieva, že obete sú príslušníkmi etnickej menšiny Rohingov, ktorej členovia sú častým terčom prevádzačov ľudí. Rohingov pred prevozom do susednej Malajzie často dočasne umiestňujú do provizórnych táborov. Príčina ich úmrtia nie je podľa polície bezprostredne známa.

Mjanmarská vláda odhaduje, že v Jakchainskom štáte na západe krajiny žije v zúfalých podmienkach asi 1,3 milióna príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov, ktorým štát odoprel občianstvo a takmer všetky práva. Mjanmarské úrady ich nepovažujú za občanov, ale za Bengálcov, ilegálnych imigrantov zo susedného Bangladéša, hoci mnohí žijú v Mjanmarsku už niekoľko generácií. Podľa OSN sú jednou z najväčších menšín na svete bez štátnej príslušnosti, pretože občianstvo im odopiera aj Bangladéš.

Kvôli náboženskému násiliu v Mjanmarsku vyše 140.000 osôb, väčšinou moslimských Rohingov, bolo nútených ujsť zo svojich domovov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu