Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Angelina Jolie im to poriadne natrela: Takto pokarhala OSN!

Angelina Jolie vyčítala BR OSN situáciu v Sýrii Zobraziť galériu (9)
Angelina Jolie vyčítala BR OSN situáciu v Sýrii (Zdroj: SITA)

NEW YORK – Šéfka humanitárnych operácií OSN Valerie Amosová vyzvala Bezpečnostnú radu na zavedenie zbrojného embarga a cielených sankcií v Sýrii kvôli porušovaniu humanitárneho práva.

Vyslankyňa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) herečka Angelina Jolie v súvislosti so situáciou v tejto krajine podľa agentúry Reuters vyčítala členom BR OSN neschopnosť ukončiť vojnu a nabádala ich, aby navštívili milióny sýrskych utečencov.
 
Valerie Amosová radu tiež vyzvala, aby zriadila vyšetrujúcu komisiu Spojených národov, ktorá by sa osobitne zamerala na situáciu v obkľúčených oblastiach. Najmä potom na militarizáciu škôl a nemocníc a na ostreľovanie týchto objektov. Podľa údajov OSN v sýrskej občianskej vojne, ktorá pokračuje už piatym rokom, sa teraz nachádza v obkľúčení okolo 440.000 ľudí. Z nich 167.500 zvierajú vládne sily, 228.000 bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát a zvyšných iné ozbrojené skupiny.
 
Hollywoodska hviezda Jolie členov Bezpečnostnej rady pokarhala za to, že nie sú schopní prekonať svoje spory a ukončiť vojnu v Sýrii. Naliehala na nich, aby boli zodpovední a jednotní v záujme štyroch miliónov sýrskych utečencov. Herečka sama jedenásťkrát navštívila tábory týchto utečencov v Iraku, Jordánsku, Libanone, Turecku a na Malte. "Títo utečenci nemôžu prísť do tejto rady, takže prosím, pôjdete vy za nimi?" vyhlásila Jolie podľa agentúry Reuters.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu