Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neúnosná situácia v Taliansku: Z preplnených lodí zachránili ďalšie tisíce utečencov

V Taliansku zachránili z lodí takmer 3600 nelegálnych migrantov za dva dni Zobraziť galériu (6)
V Taliansku zachránili z lodí takmer 3600 nelegálnych migrantov za dva dni (Zdroj: SITA)

CATANIA - Takmer 3600 nelegálnych migrantov zachránili za posledné dva dni z preplnených utečeneckých lodí plaviacich sa z Afriky do Európy. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zistenia talianskej vlády.

Vyše 600 migrantov zakotvilo v prístave Catania na talianskom ostrove Sicília a ďalších 2500 vytiahli záchranári z nestabilných člnov v blízkosti pobrežia Líbye, potvrdila talianska pobrežná hliadka.

Podľa údajov prístavu Catania väčšinu z utečencov, ktorí priplávali do Catanie po mori, vyzdvihla britská vojnová loď MHS Bulwark, pričom pochádzali najmä z afrických krajín Somálsko a Nigéria.

Predstaviteľ talianskej pobrežnej stráže pre agentúru Reuters dodal, že do dnešnej záchranárskej akcie sa zapojila nemecká loď, talianske námorné lode, obchodná loď, ale aj talianska finančná polícia a pobrežná stráž.

V Taliansku zachránili z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Pretrvávajúci ozbrojený konflikt v Líbyi zneužívajú prevádzači na to, aby vystavovali nelegálnych migrantov nebezpečným plavbám po mori. Podľa predpokladov talianskeho rezortu vnútra by mal počet tohtoročných utečencov, nezákonne prichádzajúcich na lodiach do Talianska, stúpnuť oproti vlaňajšku o 30.000 osôb na 200.000.

Tento rok sa podľa odhadov blíži počet úmrtí migrantov k údaju 2000 - len minulý mesiac zahynulo pri jednej tragédii približne 800 utečencov, keď sa prevrátila ich loď v Stredozemnom mori. EÚ preto posilnila svoju operáciu Triton, ktorá má pomôcť Taliansku pri záchranárskych akciách.

V Taliansku zachránili z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu