Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Američania spacifikovali muža, ktorý plánoval samovražedný útok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Dvadsaťročného Američana, ktorý podľa vyjadrenia amerického ministerstva spravodlivosti plánoval samovražedný bombový útok na americkú vojenskú základňu Fort Riley, dnes zatkli v Kansase.

Agentúra Reuters informovala, že John T. Booker mladší čelí trom federálnym obvineniam, pretože plánoval odpáliť bombu v aute, aby podporil militantnú organizáciu Islamský štát. V prípade uznania viny mu hrozí doživotné väzenie. Mladíka dnes vzali do väzby po tom, ako spoločne s dvoma tajnými agentmi FBI dorazil na vojenskú základňu, aby tam odpálil bombu, o ktorej nevedel, že je nefunkčná, uviedla prokuratúra.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) Bookera sledoval od marca minulého roka, keď na Facebooku napísal: "Pripravujem sa nechať zabiť v džiháde, je to OBROVSKÝ adrenalín! Som hrozne nervózny. NIE, že by som mal strach zomrieť, ale pretože sa nemôžem dočkať, kedy sa stretnem s Bohom." Minulý mesiac chcel v Kansase narukovať do armády a keď sa ho agenti FBI pýtali na jeho vyhlásenia na Facebooku, priznal, že by chcel "zaútočiť znútra na amerických vojakov" podobne ako major Nidal Hassan v texaskom Fort Hoode. V dôsledku toho ho do armády nezobrali.

Od októbra bol nevedomky v kontakte s tajným agentom FBI, ktorý ho v marci tohto roka predstavil ďalšiemu tajnému agentovi. Ten sa tváril, že je arabský šejk a plánuje teroristické útoky v USA. Žaloba tvrdí, že Booker chcel uskutočniť samovražedný bombový útok, aby si zabezpečil, že ho nikdy nechytia. Dňa 10. marca sprevádzaný oboma tajnými agentmi nakrútil neďaleko vojenského letiska vo Fort Riley video propagujúce Islamský štát. Na videozázname mal pred sebou to, čo považoval za výbušniny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu