Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Úplatkárska kauza Rath sa chýli ku koncu: Súd vyniesol rozsudky, takéto tresty rozdal

David Rath
David Rath (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Rozsiahla úplatkárska aféra v Stredočeskom kraji sa dnes nachýlila k svojmu koncu. Krajský súd v Prahe vyniesol dnes, po takmer dva roky trvajúcom procese, rozsudok nad deviatimi z jedenástich obžalovaných, napísal spravodajský server Novinky.cz.

Bývalá riaditeľka nemocnice v Kladne Kateřina Kottová a jej manžel Petr, ktorí sa z dnešného pojednávania ospravedlnili, dostali tresty v trvaní 7,5 roka, spolupracujúcu obvinenú Ivanu Salačovú súd na čele s Robertom Pacovským potrestal trojročnou podmienkou so skúšobnou dobou na päť rokov.

Ostatní obžalovaní dostali tresty v rozmedzí od troch rokov podmienečne do 5,5 roka nepodmienečne.

"Petr Kott a Kateřina Kottová žiadali finančný prospech vo forme úplatku vo výške 51 miliónov korún, z čoho získali 41 miliónov," uviedol sudca Robert Pacovský.

Podľa obžaloby sa na ovplyvňovaní verejných zákaziek podieľalo jedenásť ľudí. Bývalý stredočeský hajtman (župan) David Rath a údajná organizátorka zmanipulovaných tendrov Lucia Novanská boli vylúčení na samostatné prerokovanie. Súd sa ich prípadom bude zaoberať v máji.

Išlo o zákazky týkajúce sa opravy buštěhradského zámku, budovy hostivického gymnázia a modernizácie nemocníc v Stredočeskom kraji. Do výberového konania boli zaradené aj ďalšie firmy, ktoré nastavili svoju ponuku zámerne vyššie, uviedol server Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu