Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V jemenskom Adene sa vylodili desiatky neznámych vojakov

Aktuálna situácia v Jemene Zobraziť galériu (4)
Aktuálna situácia v Jemene (Zdroj: Twitter)

ADEN – Desiatky neznámych zahraničných vojakov sa vylodili dnes v prístave mesta Aden na juhozápade Jemenu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na výpovede svedkov. Príslušnosť vojakov nebolo možné bezprostredne overiť.

Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, ako jednotky šiitského povstaleckého hnutia húsíov bombardovali lietadlá koalície vedenej Saudskou Arábiou. Húsiovia stále kontrolujú niektoré časti Adenu.  Saudská Arábia v minulosti pozemnú operáciu v Jemene nevylúčila. V Adene, ktorý je baštou prívržencov medzinárodne uznávaného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, prepukli po bombardovaní prudké boje medzi silami lojálnymi Hádímu a húsíjskymi bojovníkmi.

Pozorovateľské stanovište príslušníkov saudskoarabskej pohraničnej stráže zasiahla dnes paľba neznámych útočníkov, ktorí na nich strieľali z horskej oblasti na jemenskej strane.  Ministerstvo obrany v Rijáde pre tlačovú agentúru SPA potvrdilo, že pri incidente zomrel jeden člen pohraničnej stráže a desať utrpelo zranenia. Ide o prvú obeť vyše týždňa trvajúcej ofenzívy koalície zloženej z najmenej desiatich štátov na čele so Saudskou Arábiou.

Húsíovia obsadili prezidentský palác v Adene

Jednotky šiitského povstaleckého hnutia húsíov so svojimi spojencami obsadili dnes prezidentský palác v jemenskom prístavnom meste Aden. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných jemenských bezpečnostných predstaviteľov.

K obsadeniu paláca došlo po ťažkých bojoch v centre mesta a napriek tomu, že pozície povstalcov v Jemene bombardujú lietadlá koalície vedenej Saudskou Arábiou. Prezidentský palác je vilový komplex z koloniálnej éry, ležiaci na vrchole skalnatého kopca, ktorý vybieha do Arabského mora. Palác bol posledným útočiskom jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího predtým, ako v marci utiekol do Saudskej Arábie pred postupujúcimi jednotkami húsíov.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa jemenskej vlády medzitým informovala, že v Adene sa nevylodili žiadne pozemné jednotky. Predtým s odvolaním sa na výpovede svedkov uviedla, že v prístave sa vylodili desiatky neznámych vojakov. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, ako jednotky húsíov bombardovali lietadlá koalície vedenej Saudskou Arábiou. Saudská Arábia v minulosti pozemnú operáciu v Jemene nevylúčila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu