Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rusko dodáva sýrskemu režimu zbrane aj počas konfliktu, potvrdil prezident

Baššár al-Asad Zobraziť galériu (2)
Baššár al-Asad (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko dodáva sýrskemu režimu zbrane na základe kontraktov podpísaných pred aj po začiatku konfliktu, ktorý krajinu zmieta už od marca 2011. Sýrsky prezident Baššár al-Asad to v pondelok povedal v rozhovore pre ruský denník Rossijskaja Gazeta. Ruská strana predtým tvrdila, že zmluvy o predaji zbraní Damasku boli uzavreté ešte pred vypuknutím občianskej vojny.

"Sú to kontrakty podpísané pred začiatkom krízy a uskutočnené počas nej. Sú to aj dohody o dodávkach zbraní a o spolupráci podpísané počas krízy, ktoré sa uskutočňujú teraz," povedal sýrsky líder, podľa ktorého niektoré zmluvy boli zmenené vzhľadom na "typ boja, ktorý vedie sýrska armáda proti teroristom". Al-Asad nešpecifikoval, aké typy zbraní Rusko do Sýrie dodalo. Ruské ministerstvo obrany sa k týmto tvrdeniam zatiaľ nevyjadrilo.

Rusko je úzkym spojencom al-Asada a od začiatku konfliktu mu podľa niektorých nemenovaných zdrojov dodávalo vojenské vybavenie vrátane obrnených vozidiel, bezpilotných lietadiel či riadených striel, čo zvyšuje bojaschopnosť vládnej armády.

Rusko dodáva sýrskemu režimu
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu