Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Príšerné praktiky IS nepoznajú hraníc: Naverbovali stovky detí, vymyli im mozgy, nútia ich vraždiť!

Detskí vrahovia vycvičení IS
Detskí vrahovia vycvičení IS (Zdroj: Facebook)

BEJRÚT - Militantná organizácia Islamský štát (IŠ) v priebehu posledných troch mesiacov naverbovala do bojov v Sýrii už 400 detí, ktorým poskytla tvrdý vojenský výcvik. Správu priniesla v utorok Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv (SOHR). Deti podľa údajov SOHR organizácia, ktorá ich nazýva "mláďatá kalifátu", naverbovala do svojich radov pri školách, mešitách a na iných verejných miestach, na ktorých IŠ zvyčajne operuje.

Začiatkom marca zverejnila organizácia video, v ktorom jeden takýto chlapec zastrelil izraelského Araba, ktorého IŠ vyhlásil za špióna. "Používajú deti, lebo tým je ľahké vymyť mozog. Z týchto detí môžu vytvoriť, čo budú chcieť. Zabránia im chodiť do školy a pošlú ich namiesto toho do škôl IŠ," uviedol Ramí Abd ar-Rahman, šéf SOHR.

IŠ minulý rok vyhlásil kalifát na území Sýrie a Iraku, ktorého sa zmocnil. Odvtedy organizácia usmrtila mnoho sýrskych civilistov, bojovníkov, zahraničných humanitárnych pracovníkov či novinárov a zverejnila videá na ktorých sa ako svedkovia alebo prípadne priamo vykonávatelia popráv objavili aj deti. IŠ zároveň prenasleduje všetkých príslušníkov siekt či etník, ktorí nedodržiavajú jej ortodoxné učenie. 

Uchýlenie sa k verbovaniu detí môže byť podľa SOHR spôsobené aj ťažkosťami obohatiť svoje rady o dospelých bojovníkov. Abd ar-Rahman uvádza, že tých sa k IŠ v tomto roku pridalo len 120, čo môže byť spôsobené sprísnením kontroly na tureckej hranici, cez ktorú zvyčajne do krajiny prichádzali. 

IŠ povzbudzuje rodičov na svojom území k tomu, aby svoje deti posielali do výcvikových táborov, prípadne ich verbuje aj bez ich povolenia, často im pritom sľubuje peniaze. Do svojich radov prijíma aj deti s rôznymi postihmi či vrodenými vadami. Vo výcvikových táboroch sa deti učia strieľať, bojovať a šoférovať, uviedla SOHR. Organizácia ich používa aj ako informátorov, prípadne strážcov svojich centrál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu