Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Putin odsúdil vojnu v Jemene, vyzval k jej zastaveniu: Saudská Arábia a Egypt plánujú ďalší útok!

Následky bojov v Jemene Zobraziť galériu (13)
Následky bojov v Jemene (Zdroj: SITA)

SANÁ – Na letisko v jemenskom hlavnom meste Saná zaútočili v noci na dnes neznáme vojenské lietadlá. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svedectvá miestnych obyvateľov.

Hoci príslušnosť lietadiel nie je zatiaľ známa, krátko po útoku oznámila Saudská Arábia, že začala vojenskú kampaň na obranu vlády jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.
Hádího vojenské sily, ktoré sú sústredené najmä v južnej časti krajiny, čelia útoku jemenských šiitských povstalcov. Tie od septembra ovládajú hlavné mesto Saná. Vojenský útok Saudskej Arábie podporujú aj Spojené štáty, povedal pre Reuters americký predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity. Nespresnil, o akú formu podpory ide. Nálety koalície vedenej Saudskou Arábiou si vyžiadali desiatky obetí.

Následky bojov v Jemene
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Putin vyzval na okamžité zastavenie paľby v Jemene

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval k "okamžitému zastaveniu vojenských aktivít" v Jemene. Šéf Kremľa to vyhlásil počas telefonátu s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Saudská Arábia začala spoločne so spojencami v noci na dnešok v Jemene vojenskú operáciu proti postupujúcim šiitským povstalcom, podporovaných podľa niektorých názorov Iránom. Šiitske milície podporované Iránom ovládajú veľké časti Jemenu. Teherán, ktorý podľa niektorých pozorovateľov poskytuje šiitským povstalcom peniaze a výcvik, dnešné letecké údery spojencov v Jemene odsúdil.

Následky bojov v Jemene
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Kremeľ dnes podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že Putin a Rúhání hovorili aj o rokovaniach šiestich veľmoci o iránskom jadrovom programe. Obaja politici dúfajú v úspešný záver nadchádzajúcich rozhovorov vo švajčiarskom Lausanne.

Saudská Arábia a Egypt plánujú pozemnú operáciu

Egyptské bezpečnostné orgány potvrdili, že armáda v spolupráci so Saudskou Arábiou pripravuje pozemnú operáciu v Jemene voči tamojším šiitským povstalcom. Podľa zdrojov americkej agentúry AP vstúpia sily do Jemenu zo saudskoarabského územia a po Červenom a Arabskom mori. Počet vojakov ani podpora zo strany ďalších krajín známa nie je. Jasný nie je ani začiatok operácie, ktorej deklarovaným cieľom je oslabiť pozície povstalcov známych ako Hautíovci a dostať ich k rokovaciemu stolu. Saudská Arábia ešte v noci zo stredy na štvrtok začala uskutočňovať nálety.

Následky bojov v Jemene
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Niekoľko mesiacov trvajúca kríza v Jemene v januári vyústila do prevzatia moci šiitskými povstalcami, ktorí ovládajú hlavné mesto Saná už od septembra. Hautíovci sú spojencami exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha, ktorý musel v roku 2012 odstúpiť, pretože blokoval politické reformy v najchudobnejšej arabskej krajine. Hautíovci sa v uplynulých dňoch snažili rozšíriť územie pod svojou kontrolou a donútili k úteku Západom podporovaného prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího.

Egypt vyslal do Adenského zálivu štyri bojové lode

Do bojovej operácie koalície vedenej Saudskou Arábiou, namierenej proti šiitskému povstaleckému hnutiu húsíov v Jemene, sa dnes zapojil aj Egypt, ktorý vyslal štyri bojové lode do Adenského zálivu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptské armádne zdroje. Egypt oznámil, že sa na koaličných operáciách v Jemene podieľa jeho letectvo aj námorníctvo. Káhira nevylúčila ani svoje zapojenie do prípadnej pozemnej ofenzívy na jemenskom území, ako to bude "nevyhnutné".

Následky bojov v Jemene
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Podporu koaličným leteckým útokom v Jemene dnes vyjadrili Spojené štáty, Británia aj Turecko. 
Kuvajtská ropná spoločnosť KPC zvýšila bezpečnostné opatrenia v okolí ropných zdrojov vzhľadom na prebiehajúce boje v Jemene. Opatrenia zahŕňajú aj "zabezpečenie všetkých opatrení týkajúcich sa bezpečnosti ropného priemyslu," informoval dnes Reuters s odvolaním sa na kuvajtskú štátnu tlačovú agentúru KUNA, ktorá citovala stanovisko ropnej spoločnosti.

Saudská Arábia a jej spojenci z krajín Perzského zálivu začali dnes nálety proti húsíjským povstalcom v Jemene. Ich cieľom je "chrániť a brániť legitímnu vládu" jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Na vojenskej operácii v Jemene sa tiež podieľajú letectvá Maroka, Jordánska, Sudánu, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov, Kataru a Bahrajnu. Egypt, Pakistan, Jordánsko a Sudán podľa agentúry Reuters uviedli, že sú pripravené podieľať sa aj na prípadnej ofenzíve pozemných síl, ak sa pre ňu koalícia rozhodne. 

Irán odsúdil arabskú ofenzívu v Jemene ako agresiu pod vedením USA

 Šiitské povstalecké hnutie húsíov v Jemene je pripravené čeliť ofenzíve koalície vedenej Saudskou Arábiou aj bez pomoci Iránu, ktorý je regionálnou šiitskou veľmocou. Pre agentúru Reuters to uviedol predstaviteľ húsíov Muhammad Buchajtí. Na otázku, či húsíovia nepožiadali Irán o pomoc po dnešných náletoch koalície v Jemene, Buchajtí pre Reuters povedal: "Nie. Jemenský ľud je pripravený vzdorovať tejto agresii bez akéhokoľvek cudzieho zasahovania."

Následky bojov v Jemene
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Iránska štátna televízia označila dnes ozbrojené útoky na húsíjské milície v Jemene za "agresiu pod vedením USA". Odsudzujúce vyjadrenie v podobnom duchu zverejnil aj iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Zábery zo spravodajstva iránskej televízie ukazovali škody napáchané náletmi, desiatky mŕtvych tiel a zranených ľudí v Jemene, pričom v komentári odzneli slová: "Mnoho jemenských obyvateľov zabili počas agresie v Jemene iniciovanej USA."

Teherán politicky podporuje jemenských povstalcov, ale dlhodobo odmieta tvrdenia Západu a jemenských predstaviteľov, že húsíom poskytuje financie a výcvik. Zapojenie Jordánska do náletov koalície vedenej Saudskou Arábiou v Jemene potvrdil dnes pre agentúru Reuters jordánsky predstaviteľ. "Je to v súlade s podporou legitímnej vlády v Jemene a jeho bezpečnosti a stability ... Bezpečnosť Jemenu a Perzského zálivu je vysokým strategickým záujmom (Jordánska)," uviedol oficiálny zdroj z Jordánska.

Následky bojov v Jemene
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Na vojenskej ofenzíve v Jemene sa tiež podieľajú letectvá Egypta, Maroka, Jordánska, Sudánu, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov, Kataru a Bahrajnu. Egypt, Pakistan, Jordánsko a Sudán sú okrem toho pripravení zapojiť sa aj do ofenzívy pozemných síl. Pozorovatelia varujú, že konflikt v Jemene môže prerásť do zástupnej vojny medzi šiitským Iránom a regionálnymi sunnitskými monarchiami pod vedením Saudskej Arábie.  

Saudská Arábia vyčlenila pre operáciu v Jemene 150.000 vojakov a 100 lietadiel

Saudská Arábia nasadila do vojenskej operácie proti jemenským húsíom 100 bojových lietadiel a 150.000 vojakov, informovala dnes televízia al-Arabíja. Na vojenskej kampani sa tiež podieľajú letectvá Egypta, Maroka, Jordánska, Sudánu, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov, Kataru a Bahrajnu. Egypt, Pakistan, Jordánsko a Sudán sú tiež pripravení podieľať sa aj na ofenzíve pozemných síl, doplnila agentúra Reuters.

Následky bojov v Jemene
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Saudská Arábia a jej spojenci sa rozhodli brániť Jemen pred húsíjskými milíciami

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn a Katar dnes oznámili, že sa rozhodli ochrániť Jemen pred agresiou húsíjských militantov. Informovala o tom agentúra Reuters.
"Našich päť krajín sa rozhodlo reagovať na žiadosť Jeho Excelencie Abda Rabbuha Mansúra Hádího, prezidenta Jemenu, na ochranu Jemenu a jeho ľudu pred agresiou húsíjských milícií," uviedli krajiny v spoločnom vyhlásení.

Saudská Arábia už skôr oznámila, že začala vojenskú kampaň na obranu Hádího vlády, ktorá bojuje so silami húsijských povstalcov. Egypt poskytuje politickú a vojenskú podporu pre vojenskú operáciu Saudskej Arábie a jej spojencov z krajín Perzského zálivu, informovala egyptská štátna tlačová agentúra.  Tá citovala ministerstvo zahraničných vecí, ktoré oznámilo, že so Saudskou Arábiou a spojencami prebieha koordinácia príprav účasti egyptských leteckých, vzdušných a pozemných síl, ak by to bolo potrebné.

Vojaci verní prezidentovi ostreľovali leteckú základňu obsadenú šiitmi

Vojenské sily verné jemenskému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu ostreľovali dnes leteckú základňu Anád v blízkosti Adenu, ktorá padla do rúk šiitských militantov. Niektorí z nich z oblasti následne utiekli, informovala agentúra Reuters. Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn a Katar dnes oznámili, že sa rozhodli ochrániť Jemen pred agresiou šiitských militantov zvaných húsíovia. Na vojenskej operácii sa tiež podieľajú letectvá Egypta, Maroka, Jordánska, Sudánu, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov, Kataru a Bahrajnu. 

Egypt, Pakistan, Jordánsko a Sudán sú pripravení podieľať sa aj na ofenzíve pozemných síl.
Nálety koalície vedenej Saudskou Arábiou na obytnú štvrť severne od Saná, hlavného mesta Jemenu, si podľa televízie al-Masíra vyžiadali desiatky obetí.

Jemenský prezident sa nachádza vo svojej základni v Adene

 Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí sa nachádza na svojej základni v meste Aden a je v dobrej nálade po tom, ako Saudská Arábia a jej spojenci z krajín Perzského zálivu zaútočili na húsíov, ktorí bojujú proti jeho vláde. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na prezidentovho pobočníka. "Táto operácia obnovila odhodlanie ľudu" bojovať proti húsíom, povedal Muhammad Marím, riaditeľ Hádího úradu.

"Prezident je v dobrej nálade a ďakuje krajinám Perzského zálivu, Egyptu, Jordánsku a Sudánu a všetkým krajinám v regióne," povedal Marím. Dodal, že operácia bola zameraná najmä na protivzdušnú obranu húsíov na severe Jemenu.

Sily prezidenta Hádího získali späť letisko v Adene

Jednotky verné jemenskému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu dobyli dnes po prudkých zrážkach so šiitskými militantmi letisko v meste Aden na juhu Jemenu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšieho predstaviteľa. Hadího jednotky stratili kontrolu nad adenským letiskom v stredu po bojoch s vojakmi lojálnymi voči bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, ktorí sú spojencami húsíov. Sálih si napriek svojmu vynútenému odchodu z úradu z roku 2011 stále udržuje v Jemene silný politický vplyv, najmä v radoch armády. 

Podľa bezpečnostných predstaviteľov v Jemene nálety Saudskej Arábie zasiahli vojenské budovy v meste Saná ovládané šiitskymi milíciami, informovala agentúra AP.  Na záberoch saudskoarabskej televízie al-Hadas bolo vidno ožarujúce svetlá a zvuky pripomínajúce guľometnú paľbu. 

Jordánsko sa pripojilo k ofenzíve Saudskej Arábie v Jemene

Jordánska vláda potvrdila, že krajina sa vo štvrtok so svojím vojenským letectvom pripojila k operácii vedenej Saudskou Arábiou, ktorá včera v noci začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom v Jemene známym ako Hautíovci. "Rozhodnutie je v súlade s podporou legitímnej vlády v Jemene, jeho bezpečnosti a stability... Bezpečnosť Jemenu a Perzského zálivu predstavuje (pre Jordánsko) najvyšší strategický záujem," uviedol pre agentúru Reuters oficiálny zdroj z prostredia jordánskej vlády.

Saudskú Arábiu sa v bojoch proti Hautíovcom, ktorí včera donútili k úteku z krajiny prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího, rozhodli podporiť aj ďalšie krajiny. Panarabská televízna stanica al-Arabíja uviedla, že Saudská Arábia okrem stovky lietadiel v susednej krajine nasadila 150-tisíc vojakov a námorné jednotky. Lietadlá podľa nej poskytli aj Egypt, Maroko, Jordánsko, Sudán, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn. Spojené štáty, ktoré podobne ako Saudská Arábia podporujú Hádího, popreli priamu účasť na ofenzíve, potvrdili však vojenskú a spravodajskú spoluprácu s Rijádom. Prezident USA Barack Obama v tejto súvislosti vydal nariadenie oprávňujúce na poskytovanie logistickej a spravodajskej podpory Saudskej Arábii. 

Zdroj Reutersu sa odmietol vyjadriť k správam o tom, že by Jordánske kráľovstvo mohlo poskytnúť aj pozemné sily do rozsiahlej vojenskej operácie, ktorú začala Saudská Arábia vo štvrtok nadránom a o ktorej jemenské zdroje prehlásili, že už zasiahla niekoľko hautíovských základní. 
Niekoľko mesiacov trvajúca kríza v Jemene v januári vyústila do prevzatia moci šiitskými povstalcami - Hautíovcami, ktorí ovládajú hlavné mesto Saná už od septembra. Hautíovci sú spojencami exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha, ktorý musel v roku 2012 odstúpiť, pretože blokoval politické reformy v najchudobnejšej arabskej krajine. V nedeľu sa povstalci zmocnili tretieho najväčšieho mesta Taizz a aktuálne pokračujú vo svojom ťažení smerom k južnému prístavu Aden, ktorý sa po obsadení hlavnému mesta Saná stal sídlom medzinárodne uznávanej vlády na čele s prezidentom Hádím.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu