Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Egypte našli na kostre ženy našli najstarší dôkaz rakoviny prsníka na svete

Egypt
Egypt (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Tímu zo španielskej univerzity sa podaril v Egypte nález, ktorý egyptské úrady označili za najstarší dôkaz rakoviny prsníka na svete - objavili ho na 4200 rokov starej kostre dospelej ženy. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters. Egyptský minister pre starožitnosti Mamdúh Damátí uviedol, že kosti ženy, ktorá žila na konci šiestej faraónskej dynastie, vykazovali "mimoriadne zhoršenie".

"Výskum jej pozostatkov ukazuje typické zhubné, rozkladné poškodenie, vyvolané rozšírením rakoviny prsníka, teda jej metastázou," uviedol v dnešnom vyhlásení egyptský minister. Napriek tomu, že rakovina patrí v súčasnosti k najčastejším príčinám smrti na svete, v archeologických záznamoch sa takmer vôbec v porovnaní s inými chorobami nevyskytuje - to viedlo k názoru, že rakovinu možno pripísať predovšetkým modernému životnému štýlu a ľuďom žijúcim dlhšie.

Tento nález a dôkazy, predložené vlani britskými vedcami, ktorí našli metastázovanú rakovinu v 3000-ročných pozostatkoch v hrobke v súčasnom Sudáne, naznačujú, že v staroveku sa v údolí Nílu rakovina vyskytovala.

Tím antropológov z univerzity v španielskom meste Jaén oznámil, že Egypťanka bola aristokratkou z juhoegyptského ostrova Elefantína na rieke Níl, ktorý je dnes súčasťou mesta Asuán. Pozostatky ženy sa našli na pohrebisku Kubba al-Hawá, ktoré sa nachádza západne od Asuánu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu