Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zmiznutie Putina hovorí o Rusku veľa: Desivý dôkaz, že s krajinou je zle!

Vladimir Putin spolu s davom ľudí oslavoval prvé výročie anexie Krymu. Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin spolu s davom ľudí oslavoval prvé výročie anexie Krymu. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Keď sa Vladimir Putin vytratil z verejného života na pár dní, zavládlo veľké prekvapenie. Okamžite sa začalo špekulovať, čo je s ním. Objavili sa teórie o prevrate, o jeho vážnej chorobe, či rôznych ďalších dôvodov. Podľa významného politického komentátora strach a veľký rozruch, ktorý Putinovo zmiznutie sprevádzal, značí niečo desivé.

Svoj komentár publikoval na prestížnom ekonomickom portáli Bloomberg View. Bershidsky začína z ostra. Podľa neho jeho zmiznutie ponúka jasný dôkaz o tom, že "Rusko sa stalo nespornou diktatúrou". V žiadnej inej krajine by sa takáto nepriehľadná situácia nemohla stať a v žiadnej inej krajine nie sú ľudia tak zaujatí prezidentom tak ako v Rusku.

Počas 15-ročného vládnutia sa z očí verejnosti nikdy nevytratil na viac ako deň. Výnimkou bolo iba situácia v roku 2000, kedy sa potopila ponorka Kursk a v roku 2002, keď teroristi zajali stovky rukojemníkov v moskovskom divadle. Boli to náročné momenty, ale odvtedy všetky napäté situácie zvládal.

Bershidky napísal, že "Putinovi sa podarilo dostať ľudí do posadnosti tým, že sa na pár dní vyparil. Rusi, vrátane Putinových oponentov, boli tak vystrašení ako deti, ktorým otec niekam odíde a niekoľko dní sa nevracia. Sledujú stránku prezidenta s nedôverou, obavami a nádejami, pýtajúc sa ako alebo či, pyramída moci vybudovaná Putinom môže fungovať aj bez neho na vrchole".

Autor sa pýta, čo ešte chýba k dôkazu diktátorského režimu. "Keď toto nie je znak, že Putin sa stal plnohodnotným diktátorom v národných mysliach ľudí, čo potom?" Porovnáva ho so svetovými lídrami, ktorí si prakticky nemôžu dovoliť zmiznúť z dohľadu. Merkelová alebo Obama dávajú na svojich web stránkach vedieť o svojom programe dopredu.

Ani ich hovorcovia sa nevyhýbajú médiám, keď sa stane niečo náhodné alebo niekto z nich ochorie. "Iba diktátor tají, či má chrípku alebo týždeň s niekým rokuje ako to naznačoval jeho hovorca Dmitrij Peskov," píše Bershidsky.

Na záver dodáva naozaj tvrdé slová na adresu ruského režimu. "Je načase prestať používať zjemňujúce výrazy ako "autoritatívny vládca" či silný muž. Putin je diktátor, ktorý vládne Rusku pomocou strachu a neviditeľnosti. Akékoľvek boli jeho dôvody absencie, krajina nedokáže fungovať bez neho."

Zmiznutie Putina hovorí o
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu