Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Rusi zastrašujú svet, do pár hodín môžeme zaútočiť všade: Ukázali nákres študenta!

PAK TA unesie až 200 ton a do 7 hodín by sa mala dostať kamkoľvek na svete. Zobraziť galériu (3)
PAK TA unesie až 200 ton a do 7 hodín by sa mala dostať kamkoľvek na svete. (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Rusko predstavilo super moderné lietadlo. Nadzvukový stroj s názvom PAK TA má do siedmych hodín kdekoľvek na svete previesť ťažkú armádnu techniku. V budúcnosti tak bude ruská armáda schopná v priebehu niekoľko hodín vylodiť svoje najmodernejšie tanky a účinne zasiahnuť.

Rusko predstavilo nové nákladné superlietadlo PAK TA. Ukázala ho armádno-priemyslová komisia v Moskve. Bude schopné lietať nadzvukovou rýchlosťou, až dve tisíc kilometrov za hodinu. Unesie náklad ťažký až 200 ton s minimálnym doletom 7 tisíc kilometrov.

Do roku 2024 by mali Rusi vybudovať až 80 takýchto strojov, píše portál ruskej televízie RT. To by znamenalo, že ruské najvyššie veliteľstvo do desiatich rokov bude schopné vojensky zasiahnuť kdekoľvek na planéte. Najväčšou úlohou lietadla PAK TA bude zabezpečovať prenos najmodernejších ruských tankov Armata či protiraketových systémov, ťažkého delostrelectva, protitankových vozidiel  a inej ťažkej vojenskej techniky.

Lietadlo by nemalo mať problém vyložiť svoj náklad na hocijakom teréne. Niekoľko desiatok lietadiel PAK TA unesie až 400 ťažkých tankov či 900 ľahkých vozidiel. Portál tiež cituje vojenských expertov. "S vývojom siete základní na Blízkom východe, latinskej Ameriky a juhovýchodnej Ázie, ktoré by mali byť hotové do roku 2024, je jasné, že Rusko sa pripravuje totálnu vojenskú konfrontáciu v transkontinentálnom meradle," nechal sa počuť expert.

VIDEO Rusi zastrašujú svet,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Lietadlo budúcnosti spochybnil český vojenský analytik Lukáš Visingr. "Na obrázkoch v sutočnosti nie je projekt lietadla pre ruskú armádu, ale výsledky diplomovej práce univerzitného študenta, ktorú zadávala letecká transportná firma Volga-Dneper," povedal pre český portál Echo24.cz a dodal, že "je to iba divoká vízia futuristického dopravného lietadla, rozhodne nie niečo, čo by sa v skutočnosti pripravovalo".

Nepozdáva sa mu tiež, že stroj bude schopný v nadzvukovej rýchlosti prevážať 200 ton. "Pravdupovediac, mám pochybnosti aj o tom oficiálnom projekte PAK TA, pretože presun 200 ton nadzvukovou rýchlosťou by vyžadoval naozaj mimoriadne náročnú konštrukciu. Celé to na mňa pôsobí iba ako snaha ohromiť publikum obrovskými číslami a ukázať, že Rusko dokáže vyvíjať špičkovú vojenskú techniku," povedal pre portál Visingr.

VIDEO Rusi zastrašujú svet,
Zobraziť galériu (3)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu