Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NATO odštartovalo námorné cvičenie v Čiernom mori, oproti Krymu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: NATO)

SOFIA – Severoatlantická aliancia odštartovala v utorok námorné cvičenie v Bulharsku pri Čiernom mori, oproti Krymskému polostrovu, ktorý sa na jar minulého roku odtrhol od Ukrajiny a pripojil k Rusku.

Na manévroch sa zúčastňujú Bulharsko, Rumunsko, Turecko, Spojené štáty, Kanada, Nemecko a Taliansko. Takzvaná námorná sila rýchleho nasadenia zahŕňa aj americkú raketovú loď USS Vicksburg a ďalšie vojenské plavidlá, ktoré poskytli zúčastnené krajiny NATO. Cvičenie bude pozostávať zo simulácie raketových a ponorkových útokov ako aj útokov malých lodí na loďstvo aliancie.

NATO uskutočnilo už viacero vojenských cvičení vo východnej Európe po vypuknutí ukrajinskej krízy, v ktorej sa vojensky angažuje aj Rusko. Zvažuje tiež posilnenie svojej prítomnosti v tomto regióne. Armádne manévre uskutočňuje aj Rusko, naposledy minulý týždeň na juhu krajiny vrátane anektovaného Krymu. Vzťahy medzi Západom a Ruskom sú pre ukrajinskú krízu najhoršie od skončenia studenej vojny.

Podľa rovnakých zdrojov bude úlohou aktérov nácvik obrany proti útokom letectva a torpédovým atakom ponoriek. Vojenské cvičenie, ktoré naplánovali už koncom minulého roka, sa uskutočňuje v období, keď situáciu v regióne charakterizuje eskalácia napätia vyvolaná ukrajinskou krízou.

Aj ruská strana informovala v týchto dňoch o viacerých vojenských cvičeniach. V Stavropoľskom kraji na juhozápade Ruskej federácie sa začali manévre delostrelectva za účasti okolo 500 vojakov a vyše 100 kusov techniky. Už pred piatimi dňami sa začalo aj rozsiahle cvičenie protivzdušnej obrany, a to za účasti 2000 mužov a 500 kusov techniky. Cvičenie sa podľa rezortu obrany konalo na územiach Južného a Severokaukazského federálneho okruhu a malo dnes skončiť. Do manévrov sa podľa plánu mali zapojiť aj ruské vojenské základne v Arménsku, gruzínskych odštiepeneckých regiónoch Abcházsko a Južné Osetsko a na polostrove Kryme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu