Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Armáda Spojencov v pohotovosti, Nóri štartujú stíhačky: Ruská flotila odhalená pri pobreží!

V Pobaltí sú veľké vojenské cvičenia. Zobraziť galériu (4)
V Pobaltí sú veľké vojenské cvičenia. (Zdroj: NATO/David Benham)

RIGA - Lotyšská armáda v pozore! Pri svojich hraniciach objavili námornú flotilu ruských vojnových plavidiel. Má ísť o dve lode a jednu ponorku. Spojenci pritom iba včera spustilo veľkú protiponorkovú akciu v Baltickom mori.

Vojenské plavidlá objavili Lotyši v exkluzívnej ekonomickej zóne iba 8 kilometrov od vlastných hraníc. Lotyšské ozbrojené sily (NBS) zavesili na Twitter odkaz, v ktorom rozpoznali typ plavidiel, informovala ruská RT.

Tento odkaz zavesila lotyšská armáda

Malo ísť o lode typu Projekt 775, Projekt 1331M (Parchim triedy Corvette) a ponorku typu Project 877 s dieselovoelektrickým pohonom. Ruský kanál uvádza, že Lotyši zachytili aj ruské lietadlo Antonov An-22.

Armáda Spojencov v pohotovosti,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NATO/David Benham)

Lotyšská armáda na Twitteri pred malou chvíľou oznámila, že vzdušný priestor nad Pobaltím chránia nórske stíhačky spolu so vzdušnými silami iných krajín NATO.

Lotyšská armáda zachytila tento rok už 42 ruských plavidiel. V minulom rkou sa pri lotyšských hraniciach objavili stroje ruskej armády až 250-krát.

Spojenci včera začali v Severnom mori protiponorkové námorné cvičenie

Severoatlantická aliancia začala včera v Severnom mori rozsiahly program námorných a protiponorkových cvičení, na ktorom sa zúčastňuje aj Švédsko, ktoré nie je členom NATO. Na námornom cvičení s názvom "Dynamic Mongoose" (Dynamická cibetka) sa zúčastňujú lode a ponorky z 11 krajín. Zámerom cvičení je simulovať odhalenie a napadnutie ponorky v jednej z najnehostinnejších námorných oblastí, známej pre rýchle morské prúdy a rozoklaným morským dnom s početnými kaňonmi, a tiež simulovať ponorkový útok.

Armáda Spojencov v pohotovosti,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NATO/David Benham)

Protiponorkové cvičenia pod taktovkou NATO sa konajú na pozadí napätia medzi alianciou a Ruskom kvôli kríze na Ukrajine a v dôsledku zvýšenej ruskej vojenskej aktivity v blízkosti východného krídla NATO.

Minulý týždeň Litva predložila formálny protest Moskve po opakovaných nájazdoch ruských vojenských lodí do vôd patriacich litovskej hospodárskej zóne v Baltskom mori. Fínsko, ktoré nie je členom NATO, oznámilo, že vo svojich teritoriálnych vodách zaznamenalo ponorku, po ktorej fínske námorníctvo vystrelilo signalizačné granáty ako upozornenie, že ponorku zachytili a musí opustiť oblasť, do ktorej neohlásene prenikla.

Američania poslali do Pobaltia vojnovú loď USS Jason Dunham

Podľa správ NATO sú aktivity ruského námorníctva v tejto oblasti sprevádzané aj leteckými operáciami. "Rusko má právo na prítomnosť na mori, rovnako ako my (...), avšak incidenty, ktoré sme videli, sú porušením medzinárodných pravidiel, a to je dôvod na obavy," uviedol v tejto súvislosti veliteľ protiponorkového cvičenia, americký admirál Brad Williamson. Admirál, ako uviedla agentúra Reuters, upozornil, že cvičenie v Severnom mori nie je odpoveďou na spomínané ruské akcie, tie však zvýrazňujú význam spojeneckých manévrov.

Na protiponorkovom cvičení sa okrem lodí zúčastňujú aj štyri vojenské ponorky vrátane jednej zo Švédska. Ich úlohou je nepozorovane sa priblížiť k lodiam na hladine a simulovať vojenský útok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu