Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Hlboko v horách sa horolezcom naskytol tento pohľad: Posledné objatie dlhé 56 rokov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube)

MEXIKO – Priam desivým nálezom možno nazvať objavenie dvoch múmií na najvyššej hore Mexika, Pico de Orizaba nazývaná tiež Citlaltépetl. Obe boli zmrznuté a rozpadávajúce sa, jednej z nich vytŕčala zo snehu iba hlava a jedna ruka. Podľa úradov môže ísť o horolezcov, ktorí zmizli počas expedície pred 56 rokmi.

Počasie doteraz horolezcom nedovoľovalo preskúmať túto oblasť a nález poriadne, pátrací tím vyrazil dnes. Majú so sebou špeciálny box, v ktorom by chceli pozostatky zniesť dole. Pôvodne mexickí horolezci, ktorí múmie objavili, našli len jedno telo, no keď osekali ľad naokolo, zistili, že druhá múmia tú prvú objíma.

VIDEO Hlboko v horách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

„Ich pozícia nás prekvapila, pretože sú vlastne v objatí. Rameno jedného z nich je omotané okolo druhého,“ povedal Francisco Rodriguez, jeden z horolezcov, ktorí múmie objavili. Mexickú výpravu  z roku 1959 zasiahla lavína, telá niektorých členov vtedy nenašli. Od zverejnenia správy preto na úrady volajú ľudia zo Španielska i Nemecka, ktorí si myslia, že môže ísť o ich príbuzných.


Prečítajte si aj Socha Budhu ukrývala tisícročné tajomstvo: Vedci ju preskenovali a neverili vlastným očiam!


Ak sa záchranárom podarí telá zniesť dole, DNA testy by mali odhaliť, o koho presne išlo. Sedemdesiatročný Luis Espinoza Ruiz, jeden z členov tragickej výpravy, verí, že ide o jeho priateľov. „Rozdelili sme sa vtedy na dve skupiny. Chvíľu na to sme počuli ohromný hluk, keď spadol dvojtýždňový sneh. Mám nádej. Som si takmer istý, že sú to oni,“ verí Ruiz. Rodiny sa zrejme konečne dočkajú pokoja.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu