Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rakúska vláda sa nedokáže spojiť s deviatimi cudzincami, unesenými v Líbyi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že sa mu nepodarilo skontaktovať s deviatimi cudzincami pracujúcimi pre rakúsku spoločnosť poskytujúcu služby líbyjskému ropnému priemyslu VAOS (Value Added Olilfield Services), ktorých v piatok uniesli militanti Islamského štátu v Líbyi. Medzi unesenými sú 39-ročný Rakúšan, jeden Čech a siedmi cudzinci mimo krajín Európskej únie.

Pracovník rakúskeho ministerstva Michael Linhart povedal, že "v súčasnosti neexistuje žiadna známka toho, že žijú, ale ani dôkaz o ich smrti". Informovala o tom tlačová agentúra AP. Po piatkovom útoku na líbyjské ropné pole al-Ghaní, kedy došlo k únosu skupiny jeho zahraničných zamestnancov, ho líbyjské bezpečnostné zložky dobyli nazad. Linhart v dnešnom vyhlásení pripísal únos militantom z neďalekého mesta Syrta, pričleneným k Islamskému štátu. Podľa jeho vyjadrenia "je o nich známe, že v minulosti stáli za brutálnym usmrtením skupiny koptských kresťanov". Linhart povedal, že Rakúsko je v kontakte s líbyjskými orgánmi a "všetkými spriatelenými národmi a organizáciami, ktoré majú osobitné odborné znalosti o tomto regióne".

Český krízový štáb na dnešnom zasadnutí rozhodol, že situáciu nezvestného Čecha v Líbyi budú riešiť dvaja vyslaní diplomati. Prvý mal odcestovať už dnes a druhý odcestuje do 48 hodín, informoval Český rozhlas. "Usilujeme sa zisťovať informácie aj na mieste, máme tam svoje zdroje. Úzko spolupracujeme s rakúskou stranou...," potvrdila hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí. Spomenula, že v Líbyi je niekoľko Čechov a jedného z nich museli v sobotu úrady prepraviť do bezpečnejšej oblasti. 

Podľa Českej televízie, ktorá sa odvoláva na rakúske ministerstvo zahraničných vecí, pôsobí v Líbyi 20 až 30 Rakúšanov, ktorí poväčšine pracujú pre ropné firmy a bezpečnostné agentúry. Český rozhlas citoval ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka, ktorý povedal, že unesený "český občan tam pracoval u medzinárodnej ropnej spoločnosti." Zdôraznil, že podľa jeho názoru "cestovať do týchto konfliktných oblastí, či už je to Líbya, Irak alebo Sýria, je jednoducho v súčasnosti nebezpečné... Práca v tejto oblasti je riskantná. A to sa, žiaľ, v tejto kauze prejavilo," povedal pre Český rozhlas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu