Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Predseda EK Juncker: Grécko v eurozóne ostane a my potrebujeme európsku armádu!

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Európska komisia (EK) vylučuje možnosť odchodu Grécka z eurozóny. V rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého periodika Welt am Sonntag to povedal predseda eurokomisie Jean-Claude Juncker.

EK sa podľa neho pridŕža pozície, že Grécko nikdy neopustí eurozónu. Juncker spresnil, že nikto z tých, kto v Európe nesie politickú zodpovednosť, nepracuje na scenári odchodu Atén z eurozóny. "Táto krajina je členom valutovej únie, a ním aj zostane," vyhlásil Juncker.

Juncker však súčasne podčiarkol, že Gréci musia plniť všetky záväzky, ktoré na seba vzali, a pokračovať v reformách. Situáciu v Grécku budú v pondelok 9. marca hodnotiť ministri financií eurozóny (Euroskupina). Ich grécky kolega Janis Varufakis sa im chystá predloží šesť reformných návrhov, aby získal aspoň časť zo 7,2 miliardy eur, ktoré zostali v záchrannom balíku. 

Medzi návrhmi je aj návrh riešenia tzv. humanitárnej krízy (ako označil situáciu obyvateľov premiér Alexis Tsipras), návrh administratívnej reformy, nový program na splatenie dlhov obyvateľov voči štátu, zmeny vo výbere daní a vytvorenie nového úradu daňových inšpektorov. Varufakis by mal s Euroskupinou rokovať aj o tom, ktoré podniky je vláda ochotná sprivatizovať, vrátane ďalších investícií do najväčšieho prístavu Pireus a železničnej siete.

Juncker sa vyslovil pre spoločnú európsku armádu

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa vyslovil pre vytvorenie spoločnej európskej armády. V rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého nedeľníka Welt am Sonntag povedal, že spoločná armáda by Rusku ukázala, že to Európska únia s obranou svojich hodnôt myslí vážne.

O potrebe spoločnej európskej armády sa hovorí dlhé roky. Jej zástancom je aj terajší šéf únijné exekutívy. "Európska armáda nie je od toho, aby bola hneď nasadená. Ale spoločná armáda Európanov by Rusku dala najavo, že to s obranou hodnôt Európskej únie myslíme vážne," povedal Juncker.

"Taká armáda by nám pomohla formovať spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku a spoločne brať na vedomie zodpovednosť Európy vo svete," vyložil Juncker. Európska armáda by však podľa neho nemala predstavovať konkurenciu NATO.

Víziu vytvorenia európskej armády v budúcnosti zastáva napríklad aj nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen, pripomína agentúra DPA. Minulý mesiac však ministerka zdôraznila, že nie je uskutočniteľná krátkodobo. Je však presvedčená, že jej vnuci už budú žiť v "Spojených štátoch európskych", ktoré budú mať aj svoju armádu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu