Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Islamistický motív je nezmysel, hovorí o vražde Nemcova jeho kolega

Ilja Jašin Zobraziť galériu (2)
Ilja Jašin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Špekulácie, že by vraždu ruského opozičného predáka mali mať na svedomí islamisti, sú nezmysel, myslí si jeden z ruských opozičných vodcov a Nemcovov stranícky kolega Ilja Jašin. Takýto vývoj sa podľa neho len hodí Kremľa, ktorý odmieta obvinenia, že by za smrťou stál niektorých z ruských politických predstaviteľov.

Moskovský súd v nedeľu uvalil väzbu na päť mužov pochádzajúcich z Čečenska, ktorí sa podľa polície na vražde podieľali. Jeden z nich je vraj hlboko veriaci moslim, ktorého šokovali karikatúry proroka Mohameda vo francúzskom satirickom magazíne Charlie Hebdo. Ruskí vyšetrovatelia pritom už skôr hovorili o možnosti, že Nemcova mohli zastreliť islamisti práve kvôli jeho obhajobe časopisu Charlie Hebdo.
 
"Naše najhoršie obavy sa naplnili," uviedol Jašin v nedeľu večer na komunitné sieti Twitter. "Ten, kto stlačil spúšť bude obvinený, zatiaľ čo tí, ktorí si skutočne objednali zabitie Nemcova budú voľní," dodal s tým, že "nezmyselná teória vyšetrovateľov týkajúca sa islamistických motívov len vyhovuje Kremľu" a nevrhá ani tieň viny na Putina.
 
Päťdesiatpäťročný Nemcov bol zastrelený v piatok 27. februára, keď sa svojou priateľkou kráčal po moste v centre Moskvy neďaleko Kremľa. Opozícia z vraždy niekdajšieho reformného vicepremiéra obviňuje súčasné najvyššie ruské vedenie vrátane prezidenta Vladimira Putina. Nemcov dlhodobo Kremeľ kritizoval, v poslednej dobe mu okrem iného vytýkal prístup k ukrajinskej kríze a pod názvom Putin a vojna údajne pripravoval knihu sumarizujúcu dôkazy o účasti ruských ozbrojených síl do bojov na východnej Ukrajine na strane proruských separatistov.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu