Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Škandál nemeckej rozviedky: Obrovská potupa a škoda za milióny eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN – V budúcom berlínskom sídle nemeckej rozviedky v utorok neznámy páchateľ odstránil šesť vodovodných kohútikov a spôsobil tým vytopenie časti budovy tisíckami litrov vody.

Informovala o tom dnes agentúra DPA. Zástupcovia Spolkovej spravodajskej služby (BND) hovoria o možnej sabotáži. Škody na majetku BND zatiaľ nevyčíslila, poškodená ale bola nová hlavná budova s ​​konferenčnými miestnosťami a kanceláriami pre 4000 zamestnancov. Polícia údajne nenašla stopy po vlámaní.

Spravodajská služba sa mala do hlavného mesta zo sídla pri Mníchove presťahovať už v roku 2013, kvôli problémom s klimatizáciou sa ale presun niekoľkokrát odložil, aktuálne na rok 2017. Či bude mať súčasný problém vplyv na ďalšie posunutie termínu sťahovanie zatiaľ nie je jasné. Podľa doterajších plánov by malo nové sídlo spravodajcov vyjsť nemeckú štátnu kasu odhadom až na 1,3 miliardy eur. Ide údajne o najväčší stavebný projekt spolkovej vlády od konca vojny.

Podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung budú stáť opravy "najstráženejšej budovy v Nemecku" milióny eur. Kriticky sa k situácii vyjadril napríklad poslanec za strany Zelených Konstantin von Notz. "Ak je možné odmontovať nepozorovane kohútiky, je naporúdzi otázka, čo všetko sa dá nepozorovane namontovať," uviedol na sociálnej sieti Twitter. Nemecké médiá aj sociálne siete hovoria o kauze v narážke na škandál, ktorý prinútil amerického prezidenta Richarda Nixona k odstúpeniu z funkcie v roku 1974, ironicky ako o nemeckom Watergate. Využívajú pritom skutočnosti, že pomenovanie známej americkej politickej kauzy v sebe obsahuje anglické slovo pre vodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu