Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Grécko bude potrebovať ďalšiu pomoc: Tipnite si, koľko desiatok miliárd to bude

Španielsky minister hospodárstva Luis De Guindos
Španielsky minister hospodárstva Luis De Guindos (Zdroj: SITA)

BARCELONA - Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos v stredu opäť vyhlásil, že Grécko bude po skončení existujúcej medzinárodnej úverovej dohody pravdepodobne potrebovať ďalšiu finančnú pomoc. Možnosť, že Atény sa v júni dokážu financovať prostredníctvom trhov, označil za nepravdepodobnú. Minister zopakoval, že na základe predbežných odhadov budú Atény po skončení súčasného programu potrebovať ďalších 30 až 50 mld. eur.

"Ak sa Grécko do júna nevráti na trh... budeme musieť s Gréckom dosiahnuť iný typ dohody, môžete to nazvať paktom, dohodou, programom," povedal de Guindos na konferencii v Barcelone. "Máme tieto štyri mesiace na to, aby sme zistili, aká je reálna situácia, posúdili, ako Grécko plní podmienky a pokúsili sa zistiť, čo bude ďalej, a to je v podstate tretí záchranný program," povedal de Guindos. V reakcii na jeho skoršie vyjadrenia tento týždeň viacerí predstavitelia eurozóny zdôraznili, že o treťom záchrannom programe pre Grécko sa nerokuje. 

Atény sa vo februári dohodli s ministrami financií krajín eurozóny (Eurogroup) na predĺžení záchranného programu o štyri mesiace. Šéf Eurogroup Jeroen Dijsselbloem v pondelok vyhlásil, že veritelia Grécka by mohli Aténam vyplatiť zostávajúcich 7,2 mld. eur v rámci súčasného záchranného programu ešte tento mesiac. Stane sa tak v prípade, že Grécko začne uskutočňovať nevyhnutné reformy.

Juncker vyzýva Tsíprasa na priznanie sa Grékom, že sľuby nesplní

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu zverejnených vyjadreniach pre španielsky denník El País vyzval gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa, aby svojim krajanom vysvetlil nemožnosť splniť sľuby, ktoré im dal v kampani pred januárovými predčasnými voľbami. Podľa šéfa výkonného orgánu EÚ sú totiž nerealizovateľné, o čom sa presviedča počas rokovaní s lídrami členských krajín EÚ. Juncker v tejto veci varoval aj populárne španielske hnutie Podemos, ktorá má blízko k Tsíprasovmu hnutiu SYRIZA. Podľa Junckera síce Podemos realisticky analyzuje situáciu v krajine, no v prípade volebného víťazstva by nebolo schopné dodržať svoje sľuby a uskutočniť svoj program.

"Tsípras musí vysvetliť, že niektoré z jeho sľubov, na základe ktorých bol zvolený, nedodrží. Voľby predsa nemenia zmluvy EÚ. Mohli by sme byť aj my flexibilnejší, no Tsíprasovo víťazstvo mu nedáva právo všetko meniť," povedal pre El País Juncker, podľa ktorého návrhy strán odmietajúcich úsporné opatrenia v záujme zlepšenia hospodárskej situácie krajín "nie sú v súlade európskymi reguláciami a povedú do úplnej blokády".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu