Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Snowden sa chce vrátiť do USA, žiada spravodlivý proces

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden je pripravený vrátiť sa do USA pod podmienkou záruk na spravodlivý a nezaujatý súdny proces. Oznámil to dnes jeho právny zástupca Anatolij Kučerena.

"Spoločne so skupinou právnikov z iných krajín pracujeme na otázke jeho návratu do USA," povedal Kučerena novinárom počas prezentácie svojej knihy Čas chobotnice. Podľa agentúry TASS Kučerena povedal, že Snowden neplánoval zostať v Rusku, keď smeroval z Číny na Kubu. "Snowden bol na ceste do Havany, Američania ho však tu (v Rusku) zablokovali, zrušili mu cestovný pas. Potom sa Snowden odmietal stretnúť s predstaviteľmi amerických spravodajských služieb, čo ich hnevalo. Povedali, že sú pripravení obnoviť jeho cestovný pas iba na let do USA," dodal Kučerena.

Snowden v roku 2013 uviazol na moskovskom letisku počas cesty z Hongkongu na Kubu - krátko po tom, ako zverejnil informácie o sledovacom programe americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Moskva mu následne udelila dočasný azyl a vlani v auguste trojročné povolenie na pobyt. USA vydali na Snowdena medzinárodný zatykač, hrozí mu väzenie za vyzradenie tajných informácií.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu