Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kuba a USA obnovili po 15 rokoch priame telefonické linky

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

HAVANA – Kuba a Spojené štáty obnovili prvýkrát po 15 rokoch priame telefonické linky, informoval dnes server BBC.com.

Kubánska štátna telekomunikačná spoločnosť Etesca uviedla, že obnovené spojenie bude spočiatku slúžiť len na telefonické hovory. Dosiaľ sa hovory z Kuby uskutočňovali len prostredníctvom tretej krajiny, čo bolo finančne nákladné.

"Obnovenie priamej komunikácie (telefonickej) medzi Spojenými štátmi a Kubou prispieva k zabezpečeniu lepšej infraštruktúry a ku kvalitnejšej komunikácii medzi obyvateľmi a našimi dvoma krajinami," uviedla Etesca. Obnovenie telefonických liniek medzi Kubou a USA je obsahom prvej z dohôd, ktorú krajiny podpísali po oznámení plánov na oživenie diplomatických väzieb z vlaňajšieho decembra.

Rozhodnutie štátov privítala aj americká telekomunikačná firma IDT Domestic Telecom: "Dohoda v konečnom dôsledku uľahčí a zjednoduší našim zákazníkom volania priateľom a rodine na Kube."

Podľa informácií BBC dôležitou súčasťou snáh Obamovej administratívy o obnovenie diplomatických vzťahov medzi USA a Kubou bola ambícia podporiť rast kubánskeho telekomunikačného sektoru. Washington tiež dúfa, že obnovenie telefonických liniek bude viesť na Kube k rozšíreniu prístupu na internet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu