Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dostali sa do nesprávnych rúk? Čína a Rusko majú prístup k Snowdenovým súborom

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

LONDÝN / BERLÍN - Čína a Rusko údajne získali prístup k zakódovaným počítačovým súborom s citlivým obsahom, ktorých sa zmocnil pred dvoma rokmi bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden. Informovali o tom dnes viaceré britské médiá.

Snowden v roku 2013 zverejnil tajné informácie o sledovacom programe NSA, pričom je možné, že pred odchodom zo Spojených štátov stiahol z databázy až 1,7 milióna citlivých dokumentov. Číne a Rusku sa teraz údajne podarilo dostať k obsahu tých zakódovaných počítačových súborov, ktoré Snowden dosiaľ nezverejnil.

Nemenovaní poprední predstavitelia britskej vlády pre denník Times uviedli, že viacerých agentov spravodajskej služby MI6 museli stiahnuť z výkonu služby v znepriatelených krajinách pre obavy o ich bezpečnosť.

Spojené štáty vydali na Snowdena medzinárodný zatykač a hrozí mu 30-ročný trest za porušenie zákona o špionáži a krádež vládnych dokumentov. Moskva bývalému spolupracovníkovi NSA udelila pred dvoma rokmi dočasný azyl a vlani v auguste aj trojročné povolenie na pobyt.

Viac o téme: RuskoEdward Snowden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu