Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Únia rieši roztržku európských štátov, nepáči sa im hospodárenie Grécka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok vyhlásila, že vyjednáva o urovnaní sporu medzi Španielskom, Portugalskom a Gréckom po tom, ako Madrid a Lisabon podali sťažnosť na gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa.

Ten pobúril partnerov svojimi výrokmi z minulého týždňa, keď obvinil konzervatívne vlády v oboch krajinách zo sprisahania s cieľom odstaviť od moci jeho kabinet pod vedením radikálnej ľavice, ktorá si v Grécku získala priazeň voličov prísľubom rušenia úsporných opatrení. Ich motívom sú podľa Tsíprasa obavy z podobného scenára v Španielsku a Portugalsku.Španielsky premiér Mariano Rajoy v nedeľu Tsíprasovi odkázal, že nemôže pripisovať jeho krajine zodpovednosť za "frustráciu vyvolanú gréckou radikálnou ľavicou, ktorá Grékom prisľúbila niečo, čo nedokáže splniť".

Zároveň pripomenul, že Madrid poskytol miliardy eur na pomoc Grécku i napriek tomu, že musel čeliť vlastným finančným ťažkostiam. Hovorkyňa EK v pondelok informovala, že španielska i portugalská vláda výkonný požiadali o vyjadrenie k Tsíprasovým výrokom. "Sme teraz v úzkom kontakte so všetkými aktérmi... v záujme jednoty medzi členskými štátmi EÚ a obzvlášť medzi štátmi EÚ v eurozóne," vyjadrila sa pred novinármi v Bruseli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu