Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusko ponúklo Iránu nový protivzdušný systém: Irán návrh študuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Moskva ponúkla Iránu rakety najnovšieho ruského systému protivzdušnej obrany Antej-2500 namiesto menej výkonných systémov S-300, pričom Teherán tento návrh zvažuje. Povedal to dnes výkonný riaditeľ ruského štátneho technologického a zbrojného konglomerátu Rostec Sergej Čemezov, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Pokiaľ má Irán záujem, ponúkli sme mu Antej-2500 namiesto S-300. Stále to zvažujú, zatiaľ sa nerozhodli," dodal Čemezov. Podľa Čemezovova Rusko predalo vlani vojenské produkty a zbrane v celkovej hodnote viac ako 13 miliárd dolárov (11,5 miliárd eur), uviedla agentúra TASS. 

Moskva podpísala zmluvu na predaj rakiet S-300 Iránu v marci 2009, dodávka zbraní sa však zatiaľ nerealizovala. Podľa agentúry Reuters od nej Rusko ustúpilo pod tlakom Západu.  Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v januári vyjadril, že možná dodávka ruských systémov protivzdušnej obrany S-300 do Iránu je záležitosťou bilaterálnych rozhovorov s Teheránom a tak to aj zostane.

Irán študuje novú ruskú ponuku na dodávku protitaketových systémov 

Rusko ponúklo Iránu namiesto systému protiraketovej obrany S-300 systém Antej-2500. Irán túto ponuku študuje, uviedol dnes v Moskve šéf ruskej štátnej korporácie Rostech Sergej Čemezov. Na stretnutí s novinármi Čemezov uviedol, že konflikty na Blízkom východe zvýšili objemy predaja zbraní. 

"Nebudem to skrývať - aj tak všetci chápu, že čím viac konfliktom, tým viac u nás nakúpia zbraní. Objemy (predaja) stále rastú bez ohľadu na sankcie," vyhlásil Čemezov. Za hlavné odbytiská ruskej zbrojnej produkcie označil Latinskú Ameriku a Blízky východ.

Pokiaľ ide o Irán, "namiesto S-300 sme ponúkli Antej-2500. Zatiaľ nad tým rozmýšľajú, zatiaľ sa nerozhodli," spresnil Čemezov podľa agentúry TASS. V roku 2010 Rusko pod tlakom Západu a medzinárodných sankcií uvalených na Teherán zrušilo kontrakt s Iránom na dodávku systémov S-300, ktorý obe strany uzavreli v roku 2007. Irán neskôr v súvislosti s tým podal sťažnosť na medzinárodnom arbitrážnom súde v Ženeve, pričom sa s Ruskom chcel súdiť o odškodné vo výške štyri miliardy dolárov.

Spojené štáty a Izrael, ktoré vtedy lobovali v Rusku, aby zablokovalo predaj, svoju požiadavky zdôvodnili obavami, že protiraketový systém S-300 by Irán mohol využiť na obranu svojich kontroverzných jadrových zariadení pred prípadnými útokmi zo vzduchu. USA, Izrael ani Irán zatiaľ na Čemezovovo dnešného vyjadrenie nereagovali. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf však vlani počas návštevy Moskvy vyhlásil, že Irán nemá záujem o protiraketové systémy Antej-2500, ktoré mu Rusko ponúklo ako alternatívu k systémom S-300. Zaríf spresnil, že Antej potrebám Iránu nevyhovuje.

Antej-2500 je schopný zostreľovať ciele až do vzdialenosti 200 kilometrov, letiace vo výške 25–30 kilometrov, a to až rýchlosťou 4500 metrov za sekundu. Jeden oddiel dokáže súčasne ostreľovať až 24 cieľov, pričom k paľbe je pripravený do šiestich minút. Antej-2500 je pritom len jednou z modifikácií systému S-300V, čo je verzia vyvinutá nie pre jednotky protivzdušnej obrany, ale na ochranu pozemných jednotiek.

Ako svojho času poznamenala ruská tlač, jeho výhodou je aj to, že sa nevolá S-300: nevzťahuje sa naň teda výnos niekdajšieho ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý pod tlakom USA a Izraela výnosom zakázal vývoz systémov S-300 do Iránu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu