Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zadržiavanú ukrajinskú pilotku navštívili nemeckí lekári

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemeckým lekárom umožnili navštíviť ukrajinskú vojenskú pilotku Nadiju Savčenkovú, ktorá v ruskom väzení už vyše dva mesiace drží protestnú hladovku proti svojmu zadržiavaniu. Informoval o tom dnes hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer.

Savčenkovú (33) chytili proruské sily na východe Ukrajiny pred ôsmimi mesiacmi a odovzdali ju do Ruska, kde ju umiestnili do väzby pre obvinenia z napomáhania pri zabití dvoch ruských novinárov vlani v júni v Donbase. Doma sa stala symbolom odporu proti ruskej agresii, pripomenula tlačová agentúra Reuters. Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier počas rozhovorov o prímerí na východe Ukrajiny, ktoré sa konali v Minsku 11.-12. februára, požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby umožnil návštevu uväznenej pilotky.

Dvaja nemeckí lekári navštívili pilotku 15. februára a potom viedli rozhovory s jej väzenskými lekármi, na ktorých bola prítomná aj Savčenková. Ukrajinka podľa správ schudla 17 kilogramov odvtedy, čo vlani v decembri začala prijímať len vodu a glukózu. Schäfer na pravidelnej vládnej tlačovej konferencii povedal, že Nemecko je mimoriadne znepokojené jej zdravotným stavom, a zopakoval výzvu na jej prepustenie. Ďalšie podrobnosti o stave Savčenkovej neposkytol.

Ruská vyšetrovacia komisia vyhlásila, že Savčenková poskytla vlani v júni súradnice pozície oboch novinárov pre mínometný útok, ktorý ich potom usmrtil. Išlo o novinárov Igora Korneľuka a Antona Vološina z ruskej štátnej televíznej spoločnosti VGTRK. Savčenkovej za to hrozí v prípade odsúdenia 20 rokov väzenia, ona však obvinenia popiera. Steinmeier je členom už tradične proruských sociálnych demokratov (SPD) a má dlhodobé vzťahy s Putinom, hoci pevne zastáva tvrdý postoj kancelárky Angely Merkelovej voči Moskve za jej podporovanie separatistov na východe Ukrajiny.

Zadržiavanú ukrajinskú pilotku navštívili
Zobraziť galériu (2)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu