Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stav Savčenkovej sa zhoršuje, čas na záchranu sa kráti: Rusi odmietli ukrajinskú pilotku prepustiť

Nadija Savčenková Zobraziť galériu (6)
Nadija Savčenková (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský súd odmietol žiadosť na prepustenie ukrajinskej pilotky, ktorá drží v ruskom väzení, kam ju po zajatí previezli ukrajinskí proruskí separatisti, od polovice decembra hladovku. Prípad Nadeždy Savčenkovej púta v posledných týždňoch veľkú pozornosť pre zhoršovanie jej zdravia.

Savčenková je v ruskom väzení od júna pre obvinenie z poskytnutia informácií na smrteľný útok, pri ktorom zahynuli dvaja ruskí novinári informujúci o konflikte na východe Ukrajiny. Na jeseň 2014 Savčenkovú zvolili za poslankyňu ukrajinského parlamentu. Žiadosť na jej prepustenie bola odôvodnená jej účasťou na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE). V utorok šéfka PZ RE Anne Brasseurová povedala, že "čas na záchranu života Savčenkovej sa kráti".

Nadija Savčenková
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Koncom januára šéf ruskej delegácie v PZ RE uviedol, že Rusko pozastaví svoju činnosť v tomto orgáne po tom, ako Moskva stratila právo hlasovať. PZ RE odhlasovalo obnovenie sankcií proti Rusku pre konflikt vo východnej Ukrajine, ktorých súčasťou je odobratie hlasovacieho práva. Ruská delegácia následne opustila PZ RE a nebude sa do konca roka zúčastňovať na jeho zasadnutiach.

Nadija Savčenková
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Savčenková je v ohrození života

Ukrajinská pilotka a poslankyňa Nadija Savčenková, ktorú dnes ruská justícia napriek snahe jej advokátov neprepustila na slobodu, je v ohrození života. V Bruseli to večer povedala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Talianska diplomatka pripomenula, že Savčenkovej hladovka trvá už 82 dní a po tak dlhom období jej hrozia trvalé zdravotné následky alebo smrť. Informoval o tom verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF.

Nadija Savčenková
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko adresoval najvyššiemu ruskému predstaviteľovi Vladimirovi Putinovi list, v ktorom žiadal o neodkladné prepustenie Savčenkovej najmä zo zdravotných dôvodov. Informovala o tom dnes prezidentská administratíva v Kyjeve.

Moskovský súd odmietol dnes sťažnosť Savčenkovej právnikov na neuznanie jej imunity ako delegátky Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PACE), informovala agentúra Ukrinform. Právnici žiadali súd, aby označil kroky ruských vyšetrovateľov za nelegitímne a umožnil Savčenkovej zúčastniť sa na aprílovom zasadaní PACE.

Nadija Savčenková
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinská pilotka je od leta minulého roka v ruskej vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z účasti na zabití dvoch novinárov televíznej spoločnosti VGTRK Igora Korneľuka a Antona Vološina, ktorí prišli o život počas bojov vo východoukrajinskom Donbase. Savčenková bola vtedy príslušníčkou dobrovoľníckeho pluku Ajdar. Okrem toho sa proti nej vedie aj vyšetrovanie vo veci údajného ilegálneho prekročenia hraníc Ruskej federácie, Savčenková však tvrdí, že ju na územie Ruska uniesli.

Stav Savčenkovej sa zhoršuje,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu