Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Irán poprel správu o odpovedi najvyššieho vodcu na Obamov list

Alí Chameneí
Alí Chameneí (Zdroj: SITA)

TEHERÁN – Irán poprel správu, podľa ktorej jeho najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí napísal list americkému prezidentovi Barackovi Obamovi. S odvolaním sa na iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA o tom dnes informovala agentúra AP.

IRNA citovala hovorkyňu iránskeho ministerstva zahraničných vecí Marzie Áfkhamovú, ktorá označila sobotňajšiu správu amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) o liste za "neprofesionálnu mediálnu hru". Hovorkyňa konštatovala, že Obama napísal už viacero listov a Irán v niektorých prípadoch odpovedal, v súčasnosti však ďalšiu písomnú reakciu pre amerického prezidenta neplánuje.

Wall Street Journal priniesol správu o tom, že Chameneí v uplynulých týždňoch odpovedal Obamovi na jeho list, v ktorom šéf Bieleho domu údajne žiadal Irán, aby spolupracoval so Spojenými štátmi vedenou koalíciou bojujúcou proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii.

Podľa správy Chameneí vo svojom liste spomenul sériu prehreškov, ktoré sa podľa neho USA dopustili voči Iránu za posledných šesť desaťročí. WSJ však tiež citoval názor nemenovaného bývalého predstaviteľa Obamovej vlády, že list by mohol signalizovať možný prelom vo vzťahoch medzi oboma krajinami. V novembri Irán po prvý raz oficiálne priznal, že reagoval na dovtedajšie listy Obamu. Nie je však jasné, či odpovede písal samotný Chameneí, dodáva AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu