Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obama odsúdil zastrelenie troch mladých moslimov: Nikto nesmie byť súdený za to, kým je!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama odsúdil v piatok utorkové zastrelenie troch mladých moslimov v Severnej Karolíne, označil ho za "brutálnu a ohavnú vraždu" a zdôraznil, že nikto v Spojených štátoch nesmie byť napadnutý kvôli svojmu náboženskému vyznaniu. Z vraždy študenta zubného lekárstva, jeho manželky a jej sestry bol obvinený štyridsaťšesťročný Američan Craig Stephen Hicks. Polícia u neho v dome našla viac než desiatku zbraní a veľké množstvo munície.

Obama čelil v minulých dňoch kritike, že sa nevyjadril k incidentu v meste Chapel Hill, ktorý pritiahol medzinárodnú pozornosť a vyvolal obavy amerických moslimov o vlastnú bezpečnosť. Trojica mladých ľudí zahynula vo svojom byte neďaleko Severokarolínskej univerzity, na ktorej zabitý muž študoval.
 
"Nikto v USA nesmie byť nikdy napadnutý za to, kto je, ako vyzerá, či aké náboženstvo vyznáva," uviedol Obama v piatkovom vyhlásení a vyjadril sústrasť rodinám obetí. Príbuzní zabitých moslimov vyzvali prezidenta, aby vyvinul tlak na americké úrady a prinútil ich vyšetriť, či bol Hicks pri svojom čine motivovaný nenávisťou k vyznávačom islamu. Obvinený bol vraj známy ako zarytý ateista a na sociálnych sieťach umiestňoval protináboženské komentáre. Do vyšetrovania sa okrem FBI zapojilo aj ministerstvo spravodlivosti.
 
Miestna polícia na základe vlastného vyšetrovania však oznámila, že motívom Hicksovho činu bol zrejme spor o parkovaní. Podľa susedov problémy s parkovaním a hluk dokázali Hicksa, ktorý býval v rovnakej budove ako obete, vždy značne rozčúliť. Polícia však takisto preveruje, či pri čine nehrala rolu aj náboženská nenávisť.
 
V piatok sa k zločinu vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Ocenil obete, ktoré sa všetky podieľali na projektoch humanitárnej pomoci, za to, že reprezentovali tie najlepšie spoločenské hodnoty. Povedal tiež, že ho dojal pohľad na tisíce ľudí smútiacich nad smrťou mladých moslimov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu