Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico odkazuje Grécku: Ľutujeme, dovidenia, nedostanete ani cent!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Grécky premiér Alexis Tsipras vo štvrtok vyhlásil, že jeho cieľom je prechod na nový program financovania a na svojom prvom summite Európskej únie dosiahol pokrok. Informovala o tom agentúra Reuters. Slovenský premiér vyjadril na summite svoje znepokojenie nad situáciou v Grécku.

Tsipras na tlačovej konferencii opísal rozhovory s predsedom Euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom ako pozitívny krok. Grécky premiér dodal, že dosiahnutie technickej dohody v pondelok v Bruseli by tiež znamenalo politickú dohodu. Tsipras zároveň odmietol, že rozhovory s trojicou gréckych veriteľov - Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu - v najbližších dňoch budú znamenať vyjednávania s Trojkou.

Fico: Slovensko nepodporí Grécko

Štvrtkový neformálny summit EÚ v Bruseli sa okrem otázok spojených s Ukrajinou a bojom proti terorizmu zaoberal aj hospodárskym vývojom Európskej únie a požiadavkami Grécka prehodnotiť svoj štáty dlh. Slovensko v tejto otázke nehodlá ustupovať, upozornil po skončení summitu predseda vlády SR Robert Fico.

Šéf slovenskej vlády uviedol, že grécky premiér Alexis Tsipras na svojom prvom vystúpení na summite EÚ viackrát pred ostatnými premiérmi a prezidentmi hovoril o redukcii štátneho dlhu. "Tu, myslím si, narazí kosa na kameň. A nielen Slovensko, ale aj ďalšie krajiny, ktoré sú v eurozóne, principiálne odmietnu, aby Grécko nemuselo plniť záväzky, ku ktorým sa dobrovoľne v minulosti prihlásilo," zhodnotil situáciu premiér.

Spresnil, že SR je pripravená diskutovať o úprave štrukturálnych reforiem, je pripravená hovoriť o fiškálnom mixe a o tom, čo Grécko má alebo nemá robiť, aby neohrozilo plnenie svojich záväzkov. Ale nie je možné ustúpiť Tsiprasovi, ktorý požaduje úplne novú zmluvu medzi Gréckom a ostatnými štátmi, ktorá by viedla k výraznému škrtaniu dlhov krajiny. 

"Toto je pre nás červená čiara. Ani cent Slovensko nezaplatí," prízvukoval Fico. Dodal, že nevie dobre pochopiť, ako si to vlastne nový šéf gréckej vlády predstavuje. Ak dôjde k odpísaniu dlhu, kto potom zaplatí za tento dlh, ktoré finančné inštitúcie? Fico upozornil, že bol prijatý program finančnej záchrany, za ktorý iné krajiny ručia, v prípade Slovenska je to jedno percento, ale odmieta myšlienku, že by Slováci mali dávať peniaze na niekoho, kto si neplní svoje povinnosti.

"Tu nie je kde uhnúť. Môžeme iba povedať Grékom 'Ľutujeme' a 'Dovidenia, hľadajte iné riešenia'," odkázal slovenský premiér do Grécka.    

Grécky premiér dúfa v uzatvorenie dohody

Grécky premiér Alexis Tsipras vo štvrtok vyjadril nádej, že sa na budúci týždeň podarí dosiahnuť "obojstranne výhodnú" dohodu na stretnutí 19 ministrov financií Eurozóny po tom, ako Grécko a jeho veritelia prijali kroky smerom ku kompromisu. Informovala o tom agentúra AP.

Tsipras na záver summitu EÚ povedal, že jeho vláda je zaviazaná k získaniu nového premosťovacieho programu, ktorý krajine pomôže preklenúť nasledujúce mesiace a zabráni tomu, aby Grécko opustilo euro. Grécky premiér a jeho ľavicová strana Syriza viní súčasnú politiku úsporných opatrení z dusenia ekonomiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu