Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico vyhlásil vojnu Kotlebovi, chce mu zobrať právomoci: Župa reaguje na VIDEU!

Robert Fico Zobraziť galériu (6)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) môže prísť o kompetencie v oblasti eurofondov, pretože pre nečinnosť predsedu kraja Mariana Kotlebu z nich nečerpá zdroje. Uviedol to po rokovaní vlády na tlačovej besede v Banskej Bystrici premiér Robert Fico s tým, že vinou nečinnosti Kotlebu už BBSK prišiel o niekoľko miliónov eur z eurofondov, ktoré mohol použiť na opravu ciest či domovov sociálnych služieb.

Fico na brífingu po rokovaní nevylúčil, že odoberie župe právomoci k eurofondom. Tie by malo naopak získať mesto Banská Bystrica. Vyhlásil to po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Banskej Bystrici.  Čítajte viac: http://www.ta3.com/clanok/1056764/fico-zvazuje-bezprecedentny-krok-kotlebovi-chce-odobrat-eurofondy.html

Fico nevylúčil, že odoberie župe právomoci k eurofondom. Tie by malo naopak získať mesto Banská Bystrica.

Pre Kotlebovu nečinnosť prišiel Banskobystrický kraj podľa premiéra o niekoľko miliónov eur, ktoré sa mohli použiť na opravu ciest či domov pre hendikepované deti. Zároveň podľa neho hrozí, že kraj príde o ďalších 700.000 eur z 800.000 eur.

BBSK sa tak stáva znevýhodneným v porovnaní s inými krajmi. „Nevylučujem preto, že zoberieme rozhodovacie právomoci o eurofondoch vyššiemu územnému celku a prisúdime ich mestu Banská Bystrica ako krajskému mestu. Musíme to však urobiť po veľmi vážnom zvážení, pretože je to bezprecedentný krok, je to krok, ktorý môže vyvolať veľké napätie, ale my nevidíme dôvod, prečo by ľudia mali v Banskej Bystrici a v tomto kraji trpieť preto, že ako experiment bol zvolený niekto za predsedu Banskobystrického kraja,“ uviedol Fico, pričom to bližšie nekonkretizoval. Na rokovanie vlády župan neprišiel, na tlačovom oddelení nám tento týždeň tvrdili, že je chorí. Župu sme oslovili, na reakciu čakáme.

 Výjazdové rokovanie 148.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Medzi ľuďmi podľa televízie TA3 postával aj hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimír Gürtler. "Prišiel som sa pozrieť ako súkromná osoba, ako predseda strany Sedem statočných. Som však aj hovorcom BBSK a, bohužiaľ, je to dosť nepochopiteľné, že predseda BBSK Marian Kotleba nebol na túto udalosť pozvaný. Nebolo mu umožnené, aby sa stretol s premiérom a predstaviteľmi vlády. Mám za to, že tak, ako bol premiér demokraticky zvolený, rovnako bol zvolený aj pán Kotleba," reagoval Gürtler pre televíziu.

Vláda sľúbila peniaze

Vláda na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Banskej Bystrici rozhodla podporiť viaceré projekty v Banskobystrickom kraji. Informoval o tom na tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Celkovo sme sa rozhodli v prostredí Banskej Bystrice, ďalej miest ako je Brezno, Podbrezová, Krupina vyčleniť približne 18 miliónov eur," spresnil.  Prostriedky sa podľa neho použijú na podporu rôznych malých projektov, napríklad na rekonštrukcie, obnovy a výstavby miestnych komunikácií, modernizáciu parku, na zateplenie budovy materskej školy (Nemce) či na kúpu stroja na zimnú údržbu (Motyčky). "Je to možno 20 až 25 projektov, na ktoré sme vynaložili 2,6 miliónov eur. Je tu aj pomoc pre nemocnicu v Brezne, kde sa nakupuje lekárske technické zariadenie," priblížil.

 Výjazdové rokovanie 148.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Medzi projektmi podľa premiéra pribudol cestný most v Brezne smerom na Bujakovo do fabriky na výrobu obálok. "Chceme zlepšiť infraštruktúru a dochádzku ľudí do tohto prostredia," poznamenal.
Oznámil zároveň, že v tomto roku sa v Banskobystrickom kraji na nové vozidlá pre dobrovoľných hasičov a na protipovodňové balíčky a bariéry vynaloží 8 miliónov eur. "Chceme sa venovať aj profesionálnym hasičom - pristúpi sa ku konštrukcii hasičskej stanice v Banskej Bystrici a vo Zvolene v celkovej sume okolo 3 miliónov eur," podčiarkol.

 Výjazdové rokovanie 148.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa slov predsedu vlády sa do konca marca sa začne s výstavbou prvej etapy obchvatu v Brezne. "Sú tu rôzne nehodové miesta, ako je Ružová osada, Polomka. Toto všetko začne do 31. marca, lebo je to pripravené z hľadiska všetkých rozhodnutí," doplnil. Vláda podľa neho chce pomôcť Banskej Bystrici, pokiaľ ide o novú autobusovú stanicu. "Štátny podnik Lesy SR pomôže s nájmom pozemkov, ktoré sa nachádzajú pod budovou dočasnej autobusovej stanice pre Dopravný podnik mesta Banská Bystrica," spresnil.

Rezort práce plánuje podľa premiérových slov vynaložiť takmer 2 milióny eur na program zamestnávania mladých ľudí do 29 rokov, a to predovšetkým v pôsobnosti okresov Banská Bystrica, Brezno a Krupina. "Toto je mimoriadne úspešný program, uplatnil sa prakticky takmer vo všetkých okresoch," zdôraznil.

 Výjazdové rokovanie 148.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo zdravotníctva SR prispeje sumou viac ako 2,13 milióna eur na Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F. D. Roosevelta, najmä na renováciu povrchov, na rekonštrukciu a nevyhnutnú údržbu nultého podlažia, monobloku B1, B2, rekonštrukciu priestorov polikliniky, výťahu v monobloku B1 a na rekonštrukciu čakární ambulantného traktu v Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu