Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lukašenko o rokovaniach v Minsku: Svetoví lídri vypili vedrá kávy, aby boli bdelí!

Summit v Minsku
Summit v Minsku (Zdroj: SITA)

MINSK - Účastníci 16-hodinového rokovania trvajúceho od stredajšieho večera do štvrtkového popoludnia vypili litre kávy. Prezradil to vo štvrtok hostiteľ podujatia konajúceho sa v Minsku, bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Podľa jeho slov, ktoré zverejnil portál amerického denníka Wall Street Journal, boli takmer 16 hodín trvajúce rokovania napäté a náročné. Lídri sa preto potrebovali posilniť. Podávali sa najmä vajcia, syry a mliečne výrobky, no žiadny alkohol. Kritizovaný líder postsovietskej republiky taktiež podotkol, že prítomní lídri Nemecka, Ruska, Francúzska a Ukrajiny vypili "niekoľko vedier kávy, aby zostali bdelí".

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska Francois Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin rokovali v Minsku o znení dohody vyše 15 hodín. Všetci štyria lídri sa v spoločnej záverečnej deklarácii zaviazali, že budú rešpektovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Dohodu o mieri podpísali členovia takzvanej kontaktnej skupiny, ktorá zahŕňa predstaviteľov ukrajinskej vlády, proruských separatistov a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Na základe dohody má Ukrajina do konca roku 2015 prevziať plnú kontrolu nad svojimi hranicami s Ruskom, pričom prímerie by malo začať platiť od nedele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu