Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalší masaker na Ukrajine: Separatisti ostreľovali školu, 7-ročný chlapček zomrel!

Obeťami separatistov sú aj deti. Zobraziť galériu (26)
Obeťami separatistov sú aj deti. (Zdroj: Twitter)

DONECK – Podvečer otriasla Ukrajinou hrozná správa. Separatisti podľa prvých informácií ostreľovali školu v meste Artemivsk. Pri útoku zahynulo 7-ročné dieťa a ďalší dvaja ľudia a sedem ľudí bolo zranených. Všetko v čase, keď v Minsku uzatvorili mier.

Následky bombardovania mesta Hirnyk proruskými separatistami v doneckom regióne.
Zobraziť galériu (26)
Následky bombardovania mesta Hirnyk proruskými separatistami v doneckom regióne.  (Zdroj: http://24today.net/)

Následky bombardovania mesta Hirnyk
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: http://24today.net/)

O nešťastí informujú viaceré ukrajinské a ruské médiá. Podľa Ukraine Today boli útočníkmi militanti podporovaní Ruskom, ktorí raketami GRAD zasiahla detskú škôlku. Bombardovanie neprežili traja civilisti. Chlapček bol len v druhej triede, približne 8-ročný. Učiteľ ho nedokázal identifikovať.

Následky útokov v meste Makeevka
Zobraziť galériu (26)
Následky útokov v meste Makeevka  (Zdroj: Twitter)

Na Ukrajine ďalej umierajú vojaci aj civilisti

V bojoch so separatistami na východe Ukrajiny počas uplynulých 24 hodín padlo 11 vojakov a 40 utrpelo zranenia. Oznámila to dnes ukrajinská armáda. Pri vzájomnom ostreľovaní z diel a raketometov zahynulo na oboch stranách frontu najmenej deväť civilistov.

"V Donbase nebola ani táto noc pokojná. Nepriateľ ostreľoval pozície vládnych síl s rovnakou intenzitou ako predtým," uviedol hovorca generálneho štábu Vladyslav Selezňov. Rebeli podľa neho strieľali na vládne pozície vo 111 prípadoch. "Za uplynulých 24 hodín padlo 11 vojakov, ďalších 40 utrpelo zranenia," neskôr doplnil ďalší armádny hovorca, Andrij Lysenko.

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Twitter)

Na Ukrajine sa ďalej
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

Boje boli intenzívne najmä okolo mesta Debaľcevo, dôležitého železničného uzla na trase medzi hlavnými baštami separatistov, Doneck a Luhansk. Podľa ukrajinského ministerstva obrany vraj povstalci dostali rozkaz dobyť toto strategické mesto, než v noci zo soboty na nedeľu začne platiť dohodnuté prímerie.

Na Ukrajine sa ďalej
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

"Pri Debaľceve sa odohráva skutočná bitka. Pod paľbou delostrelectva útočia ruské oddiely na naše oporné body, snažia sa preraziť obrannú líniu," citovala agentúra Unian reportéra z miesta bojov. Mierové dohody doteraz neviedli k zmierneniu bojov, ale naopak ku eskalácii. Ukrajinci útoky odrážajú, ale je zjavné, že nepriateľ má prevahu, kvantitatívne aj v palebnej sile.
Ukrajinskej velenie však stále popiera, že by sa povstalcom podarilo uzavrieť obkľúčenie vládnych síl v Debaľceve.

Na Ukrajine sa ďalej
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

Luhanská radnica ohlásila, že ostreľovanie mesta ukrajinskými silami si vyžiadalo životy troch civilistov, ďalších päť utrpelo zranenia. V Donecku podľa miestnych úradov boli zabití dvaja ľudia a 14 osôb utrpelo zranenia. Zásah kaviarne v meste Ščastja v Luhanskej oblasti povstaleckým delostrelectvom zabil štyri ženy z kuchyne podniku a ďalších päť ľudí zranil, uviedol gubernátor Hennadij Moskal, lojálny voči Kyjevu. Paľba podľa gubernátora tiež zapálila družstevné garáže s osobnými autami a narušila dodávky tepla, elektriny a vody v meste.

Na Ukrajine sa ďalej
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

Práve osud ukrajinských jednotiek v Debaľceve - ktoré sú podľa rebelov obkľúčené, čo Kyjev popiera - môže podľa expertov ohroziť osud štvrtkovej dohody z Minsku. Tam sa aj vodcovia separatistov podpísali pod dohodu, podľa ktorej má od sobotnej polnoci miestneho času (23:00 SEČ) platiť vo východoukrajinskom Donbase prímerie. Konflikt si za desať mesiacov vyžiadal viac ako 5300 obetí.

Termíny ďalších krokov po dohode o prímerí z Minska

Dohoda o prímerí na východe Ukrajiny, ktorú dosiahli v noci z 11. na 12. februára lídri Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska na rokovaniach v bieloruskom Minsku, obsahuje viacero termínov:

      15. februára: Prímerie sa začína o polnoci na nedeľu 15. februára 2015 kyjevského času (sobota 14. februára 23.00 h SEČ).

      16. februára: Do tohto dňa musia obe strany začať sťahovať ťažké zbrane z frontovej línie pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

      2. marca: Termín na dokončenie odsunu ťažkých zbraní.

      3. marca: Má sa začať "dialóg" o uskutočnení komunálnych volieb v separatistami kontrolovaných oblastiach.

      7. marca: Prepustení majú byť všetci "rukojemníci a nezákonne zadržiavané osoby".

      14. marca: Do tohto termínu má ukrajinský parlament, Najvyššia rada, vymedziť územie s osobitným režimom samosprávy.

      Koniec roka 2015: Do platnosti má vstúpiť nová ústava Ukrajiny. Za podmienky úplného politického urovnania konfliktu by ukrajinská vláda mala opätovne získať úplnú kontrolu nad štátnou hranicou s Ruskom v celej zóne konfliktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu