Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Merkelová je pripravená na ďalšie sankcie, ak sa poruší dohoda z Minska

Európski lídri počas rokovaní
Európski lídri počas rokovaní (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia môže uvaliť na Rusko ďalšie sankcie, ak sa nebude plne implementovať prímerie dohodnuté v Minsku medzi ukrajinskou vládou a separatistami. Povedala to nemecká kancelárka Angela Merkelová po štvrtkovom summite EÚ.

"Nechávame otvorenú možnosť, že ak tieto nové dohody nebudú implementované, prijmeme ďalšie opatrenia," uviedla Merkelová, ktorú citovala agentúra Reuters. Existujúce sankcie voči Moskve podľa nej môžu byť zrušené až po odstránení dôvodov, ktoré k nim viedli. Európska únia uvalila na Rusko a proruských separatistov na Kryme a východe Ukrajiny sankcie, ktoré obsahujú zákaz vydávania víz, zmrazenie majetku, zamedzenie prístupu na európske kapitálové trhy a k zbraniam a technológiám.

Účastníci rokovaní tzv. normandskej štvorky uzavreli vo štvrtok v Minsku dohodu o ukončení bojov na juhovýchode Ukrajiny. Dokument podpísali len členovia kontaktnej skupiny pre urovnanie krízy.
Francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin - ako predstavitelia normandskej štvorky - sa k plneniu dohody zaviazali ústne. Prímerie na východe Ukrajiny začne platiť 15. februára o 00.00 h miestneho času. Bola ďalej dosiahnutá dohoda o stiahnutí ťažkého delostrelectva a vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov, ako aj o opatreniach, ktoré budú smerovať k trvalému politickému urovnaniu situácie.

EÚ je pripravená prijať ďalšie sankcie

Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok vyhlásil, že vodcovia Európskej únie ktorí sa stretli na summite v Bruseli, sú pripravené na prijatie ďalších opatrení proti Rusku v prípade, že to bude nevyhnutné, aby Moskva dodržiavala mier na Ukrajine.

Tusk svoje slová predniesol na tlačovej konferencii po tom, ako nemeckí a francúzski lídri uzavreli mierovú dohodu v Ruskom v Minsku. Podľa predsedu Európskej rady sa na summite nehovorilo o nových sankciách. Nemecká kancelárka Angela Merkelová však požiadala ďalších lídrov, aby si preštudovali možné ďalšie opatrenia, ktoré by v prípade potreby bolo možné prijať, doplnila agentúra Reuters. 

Hollande: Nedodržiavanie dohody z Minska bude znamenať ďalšie sankcie

Francúzsky prezident Francois Hollande vo štvrtok vyhlásil, že ak nebude dohodnuté prímerie na Ukrajine rešpektované, Európska únia zavedie proti Rusku ďalšie sankcie. Informovala o tom agentúra Reuters. Dohodu o prímerí na východe Ukrajiny dohodli v bieloruskom Minsku Francúzskom a Nemecko. Ak sa dohoda dodrží, podľa Hollanda budú sankcie proti Rusku postupne rušené.

Francúzsky prezident dodal, že podmienky na odovzdanie vojenských lodí triedy Mistral zatiaľ neboli splnené. Objednala ich Moskva pre ruské námorníctvo. V prípade, že nebude dohoda z Minsku dodržiavaný, "vrátime sa k postupu, ktorý poznáte ... keď budú sankcie pridané k tým, ktoré sú už v platnosti".

USA varovali separatistov pred zabratím ďalších území

Vysokopostavený americký vládny predstaviteľ vo štvrtok varoval proruských separatistov na východe Ukrajiny pred zabratím ďalších území, než v nedeľu začne platiť nová dohoda o prímerí. Informoval o tom agentúra Reuters.

"Snažíme sa vyslať posolstvo - tak silne, ako to len dokážeme - že akýkoľvek pokus o zabratie územia medzi touto chvíľou a nedeľnou nocou...veľmi vážne podkope túto dohodu," povedal predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

Fico sa obáva vývoja situácie na Ukrajine

Počas dnešného neformálneho summitu EÚ v Bruseli bolo cítiť silnú mieru skepsy a pesimizmu, či dohoda dojednaná v Minsku na základe štvorstranných rokovaní naozaj povedie k úspechu. Uviedol predseda vlády SR Robert Fico po skončení zasadnutia Európskej rady. Fico opísal, že všetci lídri EÚ privítali dohodu uzatvorená dnes ráno v Minsku, v duchu logiky, že akákoľvek dohoda o zastavení bojov je lepšia ako boje samotné. Zároveň však podľa neho medzi štátnikmi bolo cítiť silnú mieru skepsy, čo tento dokument naozaj umožní dosiahnuť také plnenie dohody, na ako sa politici v Minsku dohodli.

Pripomenul, že dnes ráno sa dohodlo prímerie, ktoré má začať platiť až v nedeľu, čiže bojujúce strany majú tri dni na to, aby posilňovali svoje pozície, čo sa podľa neho počas dnešného dňa na východnej Ukrajine aj dialo. "Ak nebude prímerie v nedeľu nastolené, obávam sa, že dôjde k  vlne dodávok zbraní pre Ukrajinu, k obrovskému tlaku na plošné sankcie voči Ruskej federácii a ku konfliktu, ktorý možno označiť bez zábran ako normálna vojna so všetkými parametrami, čo to prináša," upozornil premiér. 

Dodal, že čo sa týka pozície SR, naša krajina nikdy nebude na Ukrajinu dodávať zbrane a tvrdíme, že vojenské riešenie nie je na mieste. Na druhej strane sme kedykoľvek pripravení pomáhať Ukrajincom s dodávkami plynu a humanitárnou pomocou. Fico opísal, že aj vystúpenie ukrajinského prezidenta pred lídrami EÚ v Bruseli bolo ako keby sám neveril v úspech prímeria a rátal s dodávkami zbraní, hoci urobil všetko pre mier vo svojom štáte.

Fico pripomenul, že prvá dohoda z Minsku, uzavretá vlani, dopadla neslávne. Podľa neho Ukrajina má iba dva možné scenáre - platné prímerie alebo v opačnom prípade vleklú vojnu a široké sankcie. "Som skôr skeptický. Uvidíme či v nedeľu ráno a po nasledujúce dni budeme svedkami pokoja na východe Ukrajiny," uviedol v závere premiér.

OSN dúfa v prímerie na Ukrajine

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval dnes všetky strany konfliktu na východnej Ukrajine, aby splnili záväzky, ktoré prijali na mierových rokovaniach v bieloruskom Minsku, a zabezpečili, že sa tamojšie krviprelievanie skončí. Informoval o tom jeho hovorca.

"Pan očakáva, že záväzky z Minska budú rešpektovať všetky strany," uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric vo vyhlásení. Pan reagoval na dohodu, ktorú v Minsku dosiahli Nemecko, Francúzsko, Rusko a Ukrajina s cieľom ukončiť ročný konflikt na východnej Ukrajine.

"Vyzýva zúčastnené strany, aby zabezpečili, že sa 15. februára začne ozajstné a trvácne prímerie tak, ako bolo dohodnuté, a že otvorí cestu širšiemu politickému riešeniu konfliktu, založenému na minských dohodách," citovala Dujarrica agentúra Reuters.

NATO: Boje na ukrajine odporujú dohode z Minska

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal dnes minskú dohodu o ukončení bojov na východe Ukrajiny, avšak povedal, že eskalácia konfliktu odporuje duchu tejto dohody.  "Dohoda z Minska je vítaným krokom k tomu, čo, dúfam, bude trvácne a mierové riešenie konfliktu na Ukrajine, a k obnoveniu ukrajinskej zvrchovanosti a územnej celistvosti," citovalo NATO vyjadrenie Stoltenberga pre nórsku tlačovú agentúru NTB.

"To, na čom teraz skutočne záleží, je, aby bola dohoda plne uplatnená a bez akéhokoľvek odkladu," dodal generálny tajomník. "Eskalácia bojov na východe Ukrajiny nie je v duchu toho, čo bolo schválené v Minsku. Rusko musí ukončiť svoju podporu separatistov a stiahnuť svoje sily a vojenskú výzbroj z východnej Ukrajiny," povedal Stoltenberg podľa agentúry Reuters.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu