Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zoznam Slovákov, ktorí mali pochybné účty v Švajčiarsku, je známy: Lekári, modelky a športovci!

Banka HSBC
Banka HSBC (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Od utorka (10.3.) má slovenská finančná správa k dispozícii zoznam Slovákov, ktorí mali účty vo švajčiarskej pobočke banky HSBC, ktorá je prešetrovaná z prania peňazí.

"Boli sme si tento zoznam osobne prevziať, keďže sa jedná o citlivú informáciu. Na zozname je 25 osôb," informoval dnes na brífingu v Národnej rade (NR) SR prezident daniarov František Imrecze.

Slovákov, ktorí sú na zozname, priamo nemenoval. Podľa jeho slov však pochádzajú z rôznych oblastí, sú to podnikatelia, športovci, lekári či modelky. "Tento zoznam budeme následne preverovať v rámci Daňovej kobry, teda v spolupráci s políciou a generálnou prokuratúrou z pohľadu jeho obsahu a z pohľadu toho, či nastala skutočnosť, ktorá by smerovala k daňovému úniku alebo podvodu," avizoval Imrecze.

Údaje o slovenských klientoch HSBC pochádzajú z rokov 2005 a 2006. "Konkrétne úkony majú rôznu dobu premlčania. Ak hovoríme napríklad o potenciálnych daňových kontrolách, pre tuzemské subjekty je doba päť rokov, takže z tohto pohľadu by tu premlčanie bolo. Ak hovoríme o zahraničných osobách, ktoré sú rezidentmi na Slovensku, tak doba na výkon daňovej kontroly je 10 rokov, čiže v niektorých prípadoch doba premlčania ešte nenastala," doplnil Imrecze.

Medzinárodné konzorciom investigatívnych novinárov (ICIJ) nedávno zverejnilo informácie, podľa ktorýchHSBC Private Bank vo Švajčiarku v minulosti prijala vklady z celého sveta vo výške 102 miliárd amerických dolárov (90 miliárd eur). Aktívne pritom pomáhala svojim klientom vyhnúť sa daňovej povinnosti. Na Slovensko bolo prepojených 147 účtov, na ktorých bolo uložených spolu 48,7 milióna amerických dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu