Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nová grécka vláda sľúbila právne postavenie homosexuálnym partnerom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Nová grécka ľavicová vláda prisľúbila, že udelí partnerom rovnakého pohlavia právne postavenie. Urobí tak v reakcii na rozhodnutie medzinárodného súdu z roku 2013, odsudzujúce krajinu za diskrimináciu.

Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP. Grécky minister spravodlivosti Nikolaos Paraskevopulos dnes v parlamente povedal, že civilné čiže registrované partnerstvá, prvýkrát legalizované v roku 2008, začnú zahŕňať aj homosexuálne dvojice. Minister však neuviedol, od akého termínu sú zmeny plánované.

Prísľub bol daný pred dvoma týždňami po tom, čo ľavicová strana Syriza porazila v parlamentných voľbách konzervatívcov a vytvorila koaličnú vládu s pravicovou stranou, stavajúcou sa proti medzinárodnému záchrannému programu pre Grécko - teda so stranou, ktorá v minulosti odmietala myšlienku udeliť homosexuálnym dvojiciam právne postavenie. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v roku 2013 uznal žalujúcim stranám odškodné po tom, čo zažalovali Grécko ako štát za jeho zákon o civilných partnerstvách a označili ho za diskriminačný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu