Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OSN je znepokojená: Trápia ju množiace sa útoky na školáčky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Dievčatá v najmenej 70 krajinách sveta čelili za posledných päť rokov hrozbám, násilným útokom a inému týraniu za snahu chodiť do školy, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na správu Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Z dokumentu vyplýva, že napriek určitému pokroku dievčatá v mnohých krajinách sveta stále čelia ťažkostiam pri získavaní vzdelania. Ako príklady úrad OSN uviedol vlaňajší únos takmer 300 školáčok v Nigérii, streľbu na pakistanskú aktivistku Malálu Júsafzajovú v roku 2012 či násilné vylúčenie dievčat zo škôl v Somálsku extrémistami z milícií aš-Šabáb v roku 2010.

"Podľa zdrojov OSN bolo len v roku 2012 zaregistrovaných 3600 útokov na vzdelávacie inštitúcie, učiteľov a študentov," uvádza sa v správe. Jej autori varujú, že útoky majú "dominový efekt" vysielajúci signál rodičom ďalších dievčat, že školy nie sú bezpečným miestom. OHCHR odporúča venovať viacej financií na aktivity, ktoré zaistia, aby dievčatá mohli bezpečne hodiť do školy, a na propagáciu výhod, ktoré má spoločnosť z univerzálneho prístupu ľudí k vzdelaniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu