Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécko sa s ostatnými členmi eurozóny na spoločnom postupe zatiaľ nedohodlo

Janis Varufakis
Janis Varufakis (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Ministrom financií eurozóny sa v stredu ani po niekoľkohodinovom mimoriadnom zasadaní nepodarilo dospieť k dohode o predĺžení záchranného programu pre Grécko a ďalšom spoločnom postupe. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Preskúmali sme celý rad otázok vrátane súčasného programu," uviedol dnes na tlačovej konferencii šéf Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) Jeroen Dijsselbloem.

"Hovorili sme aj o možnosti predĺženia programu. Je jasné, že niektorí (ministri) túto alternatívu uprednostňujú, avšak zatiaľ sme ku konečnej dohode nedospeli. Budeme potrebovať trochu viac času," dodal Dijsselbloem.

Grécky minister financií Janis Varufakis na margo rokovaní uviedol, že cieľom dnešného mimoriadneho zasadania Euroskupiny nebolo dosiahnuť dohodu, ale len o nej diskutovať. Podľa viacerých účastníkov rokovania sa podarilo pripraviť návrh spoločného vyhlásenia o ďalšom postupe Grécka a Eurozóny, avšak grécka delegácia po telefonickej konzultácii s Aténami s jeho znením nesúhlasila. Rokovania Euroskupiny budú pokračovať jej riadnym zasadaním v pondelok. 

Stredajšia schôdzka Euroskupiny bola prvou od nástupu ľavicovej vlády v Grécku k moci. Víťaz volieb radikálna ľavicová strana Syriza voličom sľúbila ukončenie bolestivých úsporných opatrení, na ktorých sa s medzinárodnými veriteľmi dohodla predchádzajúca vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu