Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Merkelová odcestovala za Obamom: Hlavnou témou bude opäť Ukrajina

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: Twitter)

BERLÍN - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová odcestovala dnes do Washingtonu na rozhovory s americkým prezidentom Barackom Obamom. Pôvodne mali byť venované prípravám summitu skupiny G7, ktorý bude Nemecko hostiť v júni, ale teraz sa očakáva, že ich hlavnou témou bude konflikt na Ukrajine, informovala tlačová agentúra DPA.

Uviedla, že Merkelová Obamovi naisto zopakuje, že je proti americkému vyzbrojovaniu ukrajinskej armády v boji s proruskými separatistami na východe krajiny.

"Som presvedčená, že tento konflikt nie je  možné vyriešiť vojenskými prostriedkami," vyhlásila v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Vo Washingtone bude rokovať pred summitom k ukrajinskej kríze, ktorý by sa mal zísť v stredu v bieloruskom Minsku a na ktorom bude zvažovaný francúzsko-nemecký mierový plán presadzovaný Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

Po stretnutí s Obamom odletí Merkelová v pondelok do Ottawy, kde bude rokovať s kanadským premiérom Stephenom Harperom.

Jej dvojdňová návšteva USA a Kanady bola naplánovaná s cieľom pripraviť Nemecko na ročné predsedníctvo v skupine G7. Summit G7 sa uskutoční v dňoch 7.-8. júna v zámku Schloss Elmau južne od Mníchova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu