Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Diplomati štyroch krajín budú rokovať o mierovom urovnaní krízy na Ukrajine

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

KYJEV/BERLÍN – V nemeckej metropole budú dnes vysokí diplomati z Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka rokovať o možnostiach mierového urovnania ukrajinskej krízy. Schôdzka, o ktorej informovala agentúra DPA, je súčasťou prípravy summitu týchto štyroch krajín, ktorý by sa mal v stredu uskutočniť v Minsku. Východiskom je návrh, ktorý v závere uplynulého týždňa nemecká kancelárka spolu s francúzskym prezidentom predložila svojim partnerom v Kyjeve a v Moskve.

Šéf Kremľa Vladimir Putin cez víkend svoje stredajšie stretnutie s kancelárkou Angelou Merkelovou a prezidentmi Françoisom Hollandom a Petrom Porošenko podmienil tým, že sa vopred podarí "dohodnúť niekoľko stanovísk, ktoré sme v poslednej dobe intenzívne posudzovali". Špekuluje sa, že nemecko-francúzsky návrh sa týka prímeria, výmeny zajatcov a stiahnutia ťažkých zbraní od línie deliacej bojujúce strany, práve presné vytýčenie tejto hranice je považované za kľúčový sporný bod.
 
Napriek najnovšej diplomatickej iniciatíve, na ktorú zainteresovaní reagovali s väčším či menším optimizmom, napätie na východnej Ukrajine sa v sobotu a v nedeľu zachovalo. Boli hlásené nové boje a desiatky mŕtvych a Porošenko cez víkend na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove žiadal podporu vo forme obranných prostriedkov pre armádu. Separatisti tiež dávajú najavo, že chcú posilniť svoje oddiely: dnes má v povstaleckej Doneckej ľudovej republike začať mobilizácia dobrovoľníkov. Doneckí separatisti tvrdia, že s podporou povstalcov zo susednej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky chcú mať 100 000 ozbrojených mužov.

Obama bude s Merkelovou diskutovať najmä o Ukrajine

Americký prezident a nemecká kancelárka budú v pondelok v Bielom dome rokovať o eskalácii napätia na Ukrajine. Nedávno Angela Merkelová a Barack Obama hodnotili zhoršujúcu sa situáciu na východe Ukrajiny po telefóne. Merkelová a Obama sa zhodli na tom, že Rusko musí niesť zodpovednosť za podporu separatistov a zlyhanie pri plnení záväzkov vyplývajúcich zo septembrovej dohody podpísanej v bieloruskom Minsku. 
 
Biely dom v stanovisku uviedol, že na programe stretnutia bude okrem Ukrajiny aj boj proti terorizmu a Islamskému štátu, okrem toho tiež Irán a Afganistan. Lídri budú hovoriť aj o ekonomickom raste, obchode, klimatických zmenách a summite krajín G7, ktorý bude hostiť Nemecko v júni. Okrem Washingtonu by mala Merkelová počas svojej návštevy zavítať aj do kanadskej Ottawy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu