Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na sprístupnenie núdzových liniek musí Grécko splniť prísne podmienky, tvrdí Weidmann

Jens Weidmann
Jens Weidmann (Zdroj: SITA)

FRANKFURT - Financovanie komerčných bánk prostredníctvom núdzových úverových liniek (ELA) musí Európska centrálna banka (ECB) spojiť s prísnymi podmienkami. Tvrdí to guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. ECB v stredu oznámila, že grécke štátne dlhopisy už nebude prijímať ako zábezpeku na úvery pre grécke komerčné banky. Riziká spojené s financovaním domácich bánk tak prechádzajú na grécku centrálnu banku.

Čerpanie peňazí z núdzovej úverovej linky však naďalej podlieha schválenie Radou guvernérov ECB. "Núdzové úverové linky by sa mali poskytovať iba krátkodobo a solventným bankám," povedal Weidmann pre štvrtkové vydanie denníka Boersen Zeitung. "Pretože banky a štát sú v Grécku úzko prepojené, musí mať pri rozhodovaní dôležitú úlohu smerovanie hospodárskej a fiškálnej politiky gréckej vlády," zdôraznil Weidmann, ktorý je zároveň členom Rady guvernérov ECB. 

Nová grécka vláda chce po piatich rokoch ukončiť politiku úsporných opatrení, ku ktorým sa zaviazala výmenou za úverový program od EÚ a Medzinárodného menového fondu v celkovom objeme zhruba 240 mld. eur. Grécky premiér Alexis Tsípras a jeho minister financií Yánis Varoufakís v súčasnosti rokujú s partnermi v EÚ o zmene podmienok splácania verejného dlhu. "Som presvedčený, že v prípade ELA musíme uplatniť prísne štandardy. Ak by to malo mať dopady na finančnú stabilitu, politici musia plniť svoje úlohy," uviedol ďalej Weidmann. 

"Vlády a politici musia rozhodnúť, či a akým spôsobom podržia banky nad vodou, alebo ich zrušia. V konečnom dôsledku to môže zasiahnuť peniaze daňových poplatníkov," dodal šéf nemeckej centrálnej banky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu