Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéfovia politických skupín odmietli nároky Grécka na vojnové reparácie

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Grécky premiér Alexis Tsipras sa dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu stal terčom kritiky europoslancov, ktorí odmietli nároky novej gréckej vlády na odškodnenie zo strany Nemecka za škody napáchané počas druhej svetovej vojny. Tsipras chcel túto sumu použiť na čiastočné zníženie štátneho dlhu.

"Vojnové reparácie neprichádzajú do úvahy," vyhlásil šéf Európskej ľudovej strany v EP, nemecký europoslanec Manfred Weber. Upozornil, že zmluvy o pôžičkách, ktoré Atény už raz podpísali, musia byť rešpektovane a Tsipras "by sa to mal naučiť". 

Vodca skupiny socialistov v EP (S&D) Gianni Pittella v tejto súvislosti uviedol, že požiadavky gréckeho premiéra sú opakom toho, čo musí urobiť a odsúdil "návrat k národného egoizmu".
Líder frakcie liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt upozornil, že Nemecko má zásadný význam pri zmierňovaní krízy, ktorá postihla Grécko a bude musieť robiť ďalšie ústupky, avšak slová, ktoré počuť z Atén vôbec nepomáhajú ukojiť celkovú situáciu.

"Nie je to vhodný slovník. Nemôžeme dosiahnuť pokrok v rokovaniach ak sa bude hovoriť o náhrade vojnových škôd," uviedol Verhofstadt. Aj spolupredseda skupiny Zelených Philippe Lamberts súhlasil s názorom, že Tsiprasove nároky nie sú "najlepší spôsob, ako pomôcť diskusii" o gréckom dlhu.

Grécky premiér v nedeľu (8.2) vyhlásil, že Grécko má "historickú a morálnu povinnosť", aby žiadalo náhradu za vojnové škody a splatenie vynúteného úveru poskytnutého nacistom počas druhej svetovej vojny. Berlín už žiadosť Atén zamietol, keď spolková vláda upozornila, že táto otázka bola vyriešená pred 25 rokmi.

Grécka strana vyčíslila vojnové škody na sumu 162 miliárd eur, č je takmer polovica gréckeho dlhu.  Grécko, ktoré má dlh dosahujúci 175 percent HDP, už dlhší čas naznačuje, že Nemecko nikdy nezaplatilo vojnové reparácie a ani nesplatilo vynútený úver z roku 1942 vo výške 11 miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu