Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Grécky minister financií varuje Európu: Bez nás euro skolabuje!

Yánis Varoufakís
Yánis Varoufakís (Zdroj: SITA)

RÍM – Ak by Grécko bolo nútené opustiť eurozónu, ďalšie krajiny by nevyhnutne nasledovali a menová únia by sa rozpadla. V nedeľu to vyhlásil grécky minister financií Yánis Varoufakís pre taliansku štátnu televíziu RAI. Grécko odmieta pokračovať v úsporných opatreniach.

Varoufakís vyzval na "novú dohodu" o investičnom programe, ktorý by financovala Európska investičná banka (EIB). "Euro je krehké, je to, ako keď staviate domček z kariet - ak odstránite grécku kartu, zvyšné skolabujú," povedal minister. 

Podľa jeho slov bude eurozóna čeliť fragmentácii a "dekonštrukcii", ak sa nevyrovná s tým, že Grécko, a nielen Grécko, nie je schopné splácať dlhy. "Varoval by som každého, kto sa strategický chystá odrezať Grécko od Európy, že je to veľmi nebezpečné," povedal Varoufakís "Kto bude po nás ďalší? Portugalsko? Čo urobí Taliansko, ak zistí, že sa nedá vydržať vo zvieracej kazajke úsporných opatrení?" pýtal sa Varoufakis. 

Varoufakís a grécky premiér Aléxis Tsípras nezískali od talianskych predstaviteľov počas návštevy krajiny podporu pre vyjednávania o dlhu. Varoufakís však poznamenal, že v zákulisí bola situácia iná. "Talianski predstavitelia, nemôžem povedať, z ktorej inštitúcie, nám vyjadrili podporu. Nemôžu však povedať pravdu, lebo Taliansku tiež hrozí bankrot a boja sa reakcie Nemecka," vyhlásil grécky minister financií. "Priznajme si to, dlh Talianska je neudržateľný," povedal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu