Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Protiputinovskú demonštráciu tvrdo potlačili

Príslušník ruských špeciálnych jednotek OMON bije účastníkov demonštrácie
Príslušník ruských špeciálnych jednotek OMON bije účastníkov demonštrácie

PETROHRAD - Ruská polícia zatkla v sobotu najmenej 20 účastníkov demonštrácie proti politike prezidenta Vladimira Putina. Asi 5000 demonštrantov sa v Petrohrade zúčastnilo na demonštrácii s názvom "Pochod nesúhlasu".

Demonštranti vykrikovali heslá nesúhlasu s politikou súčasného prezidenta a vyzývali na jeho odvolanie, cieľom demonštrácie bolo predovšetkým upozorniť na možnosť zmanipulovania nadchádzajúcich komunálnych a prezidentských volieb. Niektorí niesli nad hlavami svetlice, iní niesli plagáty, na ktorých stálo "Putin je veľmi zlý", či "Chceme spravodlivosť".

Niekoľko tisíc členov liberálnych a ľavicových skupín pochodovalo hlavnou ulicou ruského druhého najväčšieho mesta. Magistrát mesta pochod centrom nepovolil, povolil demonštráciu, ak sa bude konať na mieste ďaleko od mesta. Účastníci však zákaz porušili a prerazili i policajné zátarasy, ktoré im mali zabrániť v pochode Nevskym prospektom. Poriadková polícia podľa svedkov a organizátorov pochod rozohnala použijúc obušky.

Pred účastníkmi demonštrácie vystúpil i bývalý šachový veľmajster a súčasná vedúca postava ruskej opozície Gary Kasparov podľa ktorého, každý, kto prišiel na dnešnú demonštráciu prekonal svoj strach, ktorý je posledným pilierom súčasného režimu. Kasparov je známy svojou tvrdou kritikou ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého obviňuje z prípravy zmanipulovaných prezidentských volieb v roku 2008.

Aktivisti chceli tiež vyjadriť nespokojnosť s tým, že ruská opozičná liberálna strana Jabloko sa nemôže zúčastniť na marcových voľbách do miestnej samosprávy v Petrohrade. Mestská volebná komisia totiž zistila, že 10 percent podpisov potrebných na účasť vo voľbách je neplatných. Analytici však tvrdia, že zákaz účasti na petrohradských voľbách je odkazom pre šéfa Jabloka Grigorija Javlinského, aby sa jeho strana nezúčastnila ani na decembrových parlamentných voľbách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu