Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jedno percento najbohatších bude mať viac majetku ako celý zvyšný svet dohromady: Už čoskoro!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto

OXFORD - Jedno percento ľudí bude onedlho vlastniť toľko, čo celý svet dokopy! S touto správou prišli odborníci zo združenia Oxfam, ktoré bojuje proti nerovnosti. Svetové bohatstvo sa zhromažďuje v rukách niekoľko desiatok miliardárov. Naopak, miliarda ľudí stále žije z menej ako 1,25 dolára na deň. Odborníci preto bijú na poplach a varujú pred hroziacimi rizikami.

Majetková nerovnosť vo svete sa zvyšuje. Podľa správy rozvojovej organizácie Oxfam majetok jedného percenta najbohatších ľudí na svete na budúci rok prekoná majetok zvyšných 99 %, ak sa neprijmú opatrenia proti aktuálnemu trendu nárastu nerovnosti.

V roku 2016 by malo 1% ľudí vlastniť viac ako ostatných 99%
Zobraziť galériu (5)
V roku 2016 by malo 1% ľudí vlastniť viac ako ostatných 99%  (Zdroj: oxfam)

Prudký nárast majetkovej nerovnosti brzdí boj proti globálnej chudobe v čase, keď v priemere jeden z 9 ľudí na svete nemá dostatok jedla a vyše jedna miliarda ľudí stále žije z menej než 1,25 USD (1,08 eura) na deň.

Podiel globálneho majetku vlastneného 99% a 1%
Zobraziť galériu (5)
Podiel globálneho majetku vlastneného 99% a 1%  (Zdroj: oxfam)

Iba jedno percento najbohatších ľudí zväčšilo svoj podiel na globálnom bohatstve zo 44 % v roku 2009 na 48 % v roku 2014. A to má ísť približne iba o 80 jednotlivcov. V roku 2016 by mal ich podiel vzrásť na 50 %.

Bohatstvo 80 miliardárov stúpa, zatiaľ čo najchudobnejších 50% klesá v nominálnej hodnote
Zobraziť galériu (5)
Bohatstvo 80 miliardárov stúpa, zatiaľ čo najchudobnejších 50% klesá v nominálnej hodnote  (Zdroj: oxfam)

Priemerná hodnota majetku členov tejto elity v roku 2014 dosiahla 2,7 milióna USD na dospelého. Zo zostávajúcich 52 % globálneho majetku až 46 % vlastní zvyšok najbohatšej pätiny svetovej populácie.

V roku 2010 potrebovalo na vyrovnanie majetku spodných 50% až 388 miliardárov. Dnes sa spodnej polovici vyrovná majetok iba 80 miliardárov.

Jedno percento najbohatších bude
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: oxfam)

Úspešná spoločnosť potrebuje strednú triedu

Prominentný ekonóm a bývalý minister financií USA Larry Sumers varuje, že úspešná spoločnosť potrebuje silnú strednú triedu. Povedal to v rozhovore pre britské Financial Times. Aj on volá po opatreniach, ktoré by mali ochrániť najzraniteľnejších. Summers podporuje možné kvantitatívne uvoľňovanie Európskej centrálnej banky, ktoré by malo zabrániť deflácii. V súčasnosti hrozí Európe trvalé klesanie cien, čo podľa neho nie je pre ekonomiku dobré. ECB by mala preto začať tlačiť peniaze na podporu rastu.

Opatrenia proti nerovnosti

Oxfam navrhuje sedembodový plán na boj s majetkovou nerovnosťou. Vlády by podľa organizácie mali rázne zakročiť proti daňovým únikom firiem a bohatých jednotlivcov, mali by podporiť verejné služby zdarma, ako sú zdravotníctvo a vzdelávanie, a férovo rozdeliť daňové zaťaženie a znížiť zdanenie práce a spotreby na úkor kapitálu a majetku.

Okrem toho by mali zaviesť minimálne mzdy a posunúť sa naspäť k existenčnému minimu pre všetkých pracovníkov, schváliť legislatívu o rovnakých mzdách a podporiť hospodársku politiku, ktorá zaručí ženám férové pracovné zmluvy, ďalej zabezpečiť záchrannú sieť pre najchudobnejších, vrátane garancie najnižšieho príjmu, a dohodnúť sa na globálnom cieli týkajúcom sa zníženia nerovnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu