Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stredná trieda prestáva existovať: Takto bude vyzerať svet v roku 2016!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

OXFORD – Majetková nerovnosť vo svete sa zvyšuje. Podľa správy rozvojovej organizácie Oxfam majetok jedného percenta najbohatších ľudí na svete na budúci rok prekoná majetok zvyšných 99 %, ak sa neprijmú opatrenia proti aktuálnemu trendu nárastu nerovnosti.

Šéfka Oxfamu Winnie Byanyima pred výročným stretnutím Svetového ekonomického fóra (SEF) v Davose varovala, že prudký nárast majetkovej nerovnosti brzdí boj proti globálnej chudobe v čase, keď v priemere jeden z 9 ľudí na svete nemá dostatok jedla a vyše jedna miliarda ľudí stále žije z menej než 1,25 USD (1,08 eura) na deň.

Byanyima bude spolupredsedníčkou stretnutia v Davose. Svoju pozíciu chce využiť na to, aby vyzvala k prijatiu urgentných opatrení proti zvyšovaniu nerovnosti. Prvým z nich má byť boj proti daňovým únikom firiem a snaha o urýchlenie pokroku smerom ku globálnej dohode o boji s klimatickými zmenami.

Podľa dnes zverejnenej správy s názvom Wealth: Having It All and Wanting More jedno percento najbohatších ľudí zväčšilo svoj podiel na globálnom bohatstve zo 44 % v roku 2009 na 48 % v roku 2014. V roku 2016 by mal ich podiel vzrásť na 50 %. Priemerná hodnota majetku členov tejto elity v roku 2014 dosiahla 2,7 milióna USD na dospelého. Zo zostávajúcich 52 % globálneho majetku až 46 % vlastní zvyšok najbohatšej pätiny svetovej populácie.

Oxfam navrhuje sedembodový plán na boj s majetkovou nerovnosťou. Vlády by podľa organizácie mali rázne zakročiť proti daňovým únikom firiem a bohatých jednotlivcov, mali by podporiť verejné služby zdarma, ako sú zdravotníctvo a vzdelávanie, a férovo rozdeliť daňové zaťaženie a znížiť zdanenie práce a spotreby na úkor kapitálu a majetku. Okrem toho by mali zaviesť minimálne mzdy a posunúť sa naspäť k existenčnému minimu pre všetkých pracovníkov, schváliť legislatívu o rovnakých mzdách a podporiť hospodársku politiku, ktorá zaručí ženám férové pracovné zmluvy, ďalej zabezpečiť záchrannú sieť pre najchudobnejších, vrátane garancie najnižšieho príjmu, a dohodnúť sa na globálnom cieli týkajúcom sa zníženia nerovnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu