Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Toto má byť príčina pádu lietadla AirAsia: Chýbajú však dôkazy!

Pátranie po čiernych skrinkách lietadla AirAsia
Pátranie po čiernych skrinkách lietadla AirAsia (Zdroj: SITA)

PANGKALAN BUN - Na palube lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa v decembri zrútilo do Jávskeho mora pri pobreží indonézskeho ostrova Kalimantan (Borneo), pravdepodobne došlo v dôsledku výraznej zmeny tlaku vzduchu k explózii ešte predtým, než stroj narazil na vodnú hladinu.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa indonézskeho záchranného a pátracieho tímu Bambanga Supriyadiho.

"Na základe trosiek a iných nálezov som situáciu vyhodnotil tak, že v lietadle došlo ešte pred nárazom na vodnú hladinu k výbuchu," uviedol na tlačovej konferencii Supriyadi.

Podľa Supriyadiho sa ľavá strana trupu lietadla rozpadla, čo poukazuje na zmenu tlaku vzduchu, ktorá mohla spôsobiť explóziu. 

Supriyadiho teóriu však popiera indonézsky úrad pre bezpečnosť dopravy, podľa ktorého neexistujú údaje potvrdzujúce hypotézu, že lietadlo spoločnosti AirAsia pred nárazom na hladinu mora vybuchlo.

"Nemáme k dispozícii dáta, ktoré by takúto teóriu potvrdzovali," povedal dnes vyšetrovateľ indonézskeho Národného výboru pre bezpečnosť dopravy Santoso Sayogo.

Indonézsky Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Letecké nešťastie zrejme nikto neprežil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu