Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Útok na druhého muža USA? Rezidencia amerického viceprezidenta pod paľbou

Pred domom viceprezidenta Joea Bidena sa strieľalo Zobraziť galériu (5)
Pred domom viceprezidenta Joea Bidena sa strieľalo (Zdroj: YouTube)

DELAWARE – Americký viceprezident Joe Biden mal byť zrejme terčom útoku. V blízkosti domu, v ktorom mal s manželkou Jill tráviť tento víkend, sa v noci zo soboty na nedeľu strieľalo. Polícia už prípad vyšetruje, zatiaľ nie je isté, či niektorá z guliek vypálených z okoloidúceho auta trafila fasádu domu.

Viceprezident Biden nakoniec nebol ohrozený, so ženou trávili víkend na inom mieste. „Auto sa prehnalo okolo viceprezidentovej rezidencie veľkou rýchlosťou a vypálilo sa z neho niekoľko rán. To sa udialo na verejnej ceste mimo chráneného a zabezpečeného územia,“ povedal pre televíznu a rozhlasovú stanicu BBC hovorca tajnej služby Robert Hoback.

Joe Biden
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pred domom viceprezidenta Joea
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Po incidente boli okamžite informovaní nielen Biden s manželkou, ale aj prezident Barack Obama. Bidenova rezidencia sa nachádza neďaleko hlavnej cesty, na iné domy v blízkosti sa podľa polície nestrieľalo. Vyšetrovanie zahájila mestská polícia New Castle v spolupráci s tajnými službami a pobočkou FBI v Baltimore.

Agenti tajnej služby podľa americkej televízie zadržali jednu osobu, ktorá sa asi hodinu po streľbe pokúsila prejsť okolo policajta hliadkujúceho v širšom okolí Bidenovho domu. Zadržaná osoba nemá podľa doterajších poznatkov so streľbou nič spoločné, polícia však trvá na jej výsluchu.

Pred domom viceprezidenta Joea
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Sedemdesiatdvaročný viceprezident, ktorý viac ako 30 rokov pôsobil ako senátor za Delaware, má v štáte na východnom pobreží USA svoje sídlo, kde trávi mnohé víkendy. Do Washingtonu dochádza. Keď pracoval v Senáte, cestoval vraj Biden do hlavného mesta vzdialeného dve hodiny cesty denne vlakom.

Ako napísala agentúra Reuters, k incidentu došlo v čase, keď si prezidentská ochranka snaží napraviť reputáciu poškodenú v nedávnej dobe. Vlani v septembri preskočil muž s dýkou oplotenie Bieleho domu a dostal sa do prezidentovej rezidencie. Minulý týždeň vedenie ochranky oznámilo personálne presuny, ktoré sa majú týkať piatich vysoko postavených dôstojníkov. Dôvodom je vraj náprava chýb, ktoré viedli k septembrovému incidentu.

Pred domom viceprezidenta Joea
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu