Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mrazy a sneh komplikujú dopravu v Európe: Mníchov ruší lety, v Rakúsku hrozia lavíny!

Snehová nádielka v Nemecku
Snehová nádielka v Nemecku (Zdroj: SITA)

BERLÍN/VIEDEŇ/ATÉNY - Mrazivé počasie a prívaly čerstvého snehu ďalej komplikujú dopravnú situáciu nielen v strednej Európe. Mníchovské medzinárodné letisko už kvôli počasiu zrušilo 45 letov. Západorakúske spolkové krajiny hlásia na horách tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. Na severe Grécka klesli teploty až k mínus 12 stupňom Celzia, napísala agentúra DPA.

Vytrvalé sneženie a teploty pod bodom mrazu prinútili druhé najväčšie nemecké letisko v Mníchove zrušiť 45 príletov a odletov, u ďalších spojov musia cestujúci počítať s oneskorením. Vzhľadom k nižšiemu vyťaženiu letiska počas prebiehajúcich sviatkov sa však podľa hovorcu Roberta Wilhelma darí meškanie udržiavať v rozmedzí 10 až 15 minút. Obmedzenie sa dotklo hlavne vnútroštátnych liniek, ale aj niektorých európskych letov.
 
Snehová nádielka spôsobila komplikácie aj u našich južných susedov. Rakúska horská služba varuje pred zvýšeným nebezpečenstvom pádu lavín, obzvlášť v spolkovej krajine Salzbursko, v ktorej sa nachádza rad lyžiarskych stredísk. Vyhlásený bol varovný stupeň 3, pri ktorom vraj lavínu môže strhnúť aj jediný neopatrný milovník zimných športov. V pohorí Vysoké Taury na juhozápade Rakúska očakávajú meteorológovia do stredy až pol metra nového snehu. Až 25 centimetrov napadne vraj počas najbližších 24 hodín napríklad aj v zemskej metropole Salzburgu.
 
Zima dorazila aj do Grécka. Husté sneženie a teploty hlboko pod nulou prekvapili predovšetkým sever krajiny. Na egejských ostrovoch veje silný vietor o sile miestami až osem z dvanástich stupňov Beaufortovej škály.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu